Το μεσημέρι της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023.
Ο προϋπολογισμός συντάσσεται σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αυτή τη φορά όμως όχι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων.
Ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, έκανε λόγο για «ιστορικό» προϋπολογισμό. «Είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», εξήγησε σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος αναδεικνύει τις αντοχές και την αυξημένη ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια διαδοχικών κρίσεων, καταγράφει τη σταθερή, ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της, καθώς και τη σημαντική- άνω των 5 μονάδων, σε σχέση με το 2019- υποχώρηση της ανεργίας, ενώ αποτυπώνει τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της χώρας».
Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «αφού προβλέπει ότι το 2022 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και τον τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023».
«Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Οι πρόνοιες του προβλέπουν ότι:
- Θα αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για φέτος, θα εκτιμάται ότι ο τιμάριθμος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 8,8%. Το 2023 θα υποχωρήσει μεν, όμως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή του 5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3%.
- Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται ότι φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,3% και θα πλησιάσει στο 6%. Για το 2023, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη φλερτάρουν έντονα με το ενδεχόμενο της ύφεσης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα σε σχέση με το 2022, ακόμα και από το 2,1% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
- Αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ.
- Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει το δημόσιο χρέος το οποίο από 186,4% του ΑΕΠ το 2018, φέτος θα υποχωρήσει στο 169,1% του ΑΕΠ και το 2023 στο 161,6% του ΑΕΠ.
«Γι’ αυτό, βασική επιδίωξή μας, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, είναι να διατηρήσουμε, αφενός, την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα να στηρίζουμε την κοινωνία, με μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα», ανέφερε επίσης.
«Στόχος μας να “χτίσουμε” πάνω σε αυτά που με κόπο πετύχαμε, για να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη. Είναι ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.