2.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 6:05

Ο Ν. Δένδιας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης – Προκαλεί το Λιβυκό ΥΠΕΞ

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Όλα ξεκίνησαν όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο κ. Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.  Ο όρος που είχε τεθεί, όσον αφορά την επίσκεψη στην Τρίπολη, ήταν ο κ. Δένδιας να συναντήσει μόνο τον κ. Μένφι, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση.

Όταν όμως ο έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημερώθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης,  Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 και το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μόλις ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την παρουσία της στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη, ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση. Στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ακριβώς αυτό, ότι  το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Προηγουμένως, σύμφωνα  με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, ο κ. Δενδιας μίλησε με το κυβερνητικό επιτελείο τονίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και κατόπιν αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχίσει για τον επόμενο σταθμό του, τη Βεγγάζη.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά.

Συνεχίζεται η επίσκεψη στην Ανατολική Λιβύη

Έχοντας αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά στον επιχειρούμενο εκβιασμό από την Τρίπολη, ο Έλληνας υπουργός συνεχίζει πλέον κανονικά το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ανατολική Λιβύη. Ο ίδιος προχώρησε σε σχετική ανάρτηση και στο Twitter.

 

Με αντίποινα απειλεί το λιβυκό ΥΠΕΞ

Με διπλωματικά «αντίποινα» απειλεί τη χώρα μας με προκλητικό τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη καθώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών .

Σε ανακοίνωσή του, το Λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη εξαπολύει απαράδεκτη επίθεση στον Νίκο Δένδια, αναφέροντας χαρακτηριστικά και με προκλητικό ύφος: «Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα που διαφυλάσσουν το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης».

 Το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 και έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αφορά την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Προσφάτως η Άγκυρα επιχείρησε υλοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα. «Αυτό το λεγόμενο μνημόνιο βασίζεται σε ένα προηγούμενο “μνημόνιο” που αψήφησε όχι μόνο το βασικό Διεθνές Δίκαιο, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της γεωγραφίας», είχε δηλώσει τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!