Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας για έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση Σύμβασης για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους Φόρους στο Εισόδημα και την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και της Φοροαποφυγής.
Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως η πρόθεση των αυστραλιανών αρχών, η οποία ανακοινώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, 2022 από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανταγωνισμού, Φιλανθρωπίας και Οικονομικών της Αυστραλίας Δρ. Άντριου Λικ, είναι αποτέλεσμα των κατά σειρά ετών προσπαθειών των Κυπριακών Αρχών για έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός του 2024, προσθέτει.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αναμφισβήτητα, οι διπλωματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα και της ίδρυσης της Πρεσβείας της Αυστραλίας στη Λευκωσία.
«Υπό το φως της πρόσφατης δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, μέσω και της υπογραφής της εν λόγω Σύμβασης, θεμελιώνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κρατών, πέραν των φορολογικών θεμάτων και στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, προς όφελος και των οικονομιών και των δύο πλευρών», αναφέρεται.
Σημειώνοντας ότι οι Συμβάσεις Διπλής Φορολογίας εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, το ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι πάνω από όλα στόχος είναι η μείωση ή η εξάλειψη της διπλής φορολογίας του εισοδήματος που αποκτούν οι κάτοικοι κάθε συμβαλλόμενου κράτους, η αποτροπή της φοροδιαφυγής στα δύο κράτη και ταυτόχρονα να προωθηθεί στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και να εξαλειφθούν πιθανά εμπόδια στο εμπόριο και στις ροές κεφαλαίων.
Η διεύρυνση του δικτύου Συμβάσεων για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας που σήμερα ανέρχονται σε 67 διακρατικές Συμβάσεις, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η επικαιροποίηση τους επιβάλλεται ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες, ειδικότερα με δικαιοδοσίες στρατηγικής σημασίας όπως η Αυστραλία.