Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στην Κύπρο και η επιδημιολογική εικόνα θα καθορίσει την υλοποίηση ή όχι της εξαγγελθείσας κατ’ αρχήν απόφασης της Κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο των εορτών.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών, τα οποία θα καταδείξουν και το βαθμό αποτελεσματικότητας των τελευταίων μέτρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Δευτέρα.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων σε Λάρνακα και Αμμόχωστο καθώς και ο μεγάλος αριθμός που καταγράφηκε στη Λευκωσία, προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας και την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, παρόλον ότι δεν το θεωρούν ως κεραυνό εν αιθρία. Ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ο εντοπισμός και η απομόνωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων κρουσμάτων ώστε να περιοριστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν η διασπορά του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 280 από τα 292 νέα κρούσματα, σε σύνολο μόλις 3.027 μοριακών εξετάσεων είναι εγχώριες λοιμώξεις, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο εύρος της διασποράς του ιού στην Κύπρο. Αυτό εξάλλου φαίνεται και τα αποτελέσματα των τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου, που διενεργούνται σε όλες τις πόλεις και επαρχίες.
Η αναλογία θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τα τεστ αντιγόνου που διεξάγονται είναι υψηλή, ιδιαίτερα στη Λάρνακα και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα τεστ των τελευταίων 2 εβδομάδων, το μεγαλύτερο πρόβλημα θετικότητας (δηλαδή ο αριθμός που προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των τεστ διά των θετικών κρουσμάτων) εντοπίζεται στην Αμμόχωστο (2,83%), και ακολουθεί η Λάρνακα με 2,48%. Σε παγκύπρια κλίμακα ο δείκτης υπολογίζεται στο 1,72%, ξεπερνώντας το ποσοστό ασφαλείας που είναι το 1%. Δηλαδή κάθε 100 τεστ να εντοπίζεται ένα θετικό. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που αλλάζει συνεχώς και προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας αναλόγως των δεδομένων. Η Ε.Ε. χαράζει τη στρατηγική της ενόψει των εορτών με μέτρα προστασίας των πολιτών. Αυτά τα Χριστούγεννα προέχει η υγεία μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν όλοι οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ από την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου για τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας.
To μήνυμα του Υπουργού Υγείας συμβαδίζει με τις προειδοποιήσεις των μελών της επιστημονικής επιτροπής, οι οποίοι σημειώνουν ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Υπουργός ενημερώνεται καθημερινά για την επιδημιολογική κατάσταση και στην επόμενη συνάντηση με τους ειδικούς αναμένεται να θέσουν υπό το μικροσκόπιο τα δεδομένα για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθαρίζει πάντως ότι το γενικευμένο lockdown παραμένει στη φαρέτρα ως έσχατο μέτρο σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Κριτήριο για τη συνέχεια και μέτρο για τα περαιτέρω είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων και ειδικότερα οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικές θεραπείας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, σε νοσηλεία βρίσκονταν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 124 ασθενείς, εκ των οποίων 14 στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η ανώτατη επάρκεια των ΜΕΘ μπορεί να ανέλθει στις 110 κλίνες, εάν προκύψει ανάγκη.