5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 6:51

Τις «κόκκινες γραμμές» των δυο πλευρών θέλει να συζητήσει ο Μπάιντεν με τον Kινέζο ομόλογό του στην G20

Ο Aμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Τετάρτη τη βούλησή του να συζητήσει με τον Kινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κάθε πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στα μέσα του τρέχοντα μήνα.

«Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του, όταν μιλήσουμε, είναι να προσδιορίσουμε τις κόκκινες γραμμές» που αναμένει η κάθε πλευρά να μην παραβιαστούν, εξήγησε ο Δημοκρατικός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ προχθές Τρίτη.

Ο κ. Μπάιντεν διευκρίνισε πως θέλει να εξεταστεί εάν ενσκήπτει πιθανή σύγκρουση ανάμεσα σε «αυτά που εκείνος (ο κ. Σι) εκτιμά πως είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα της Κίνας (και) αυτά που ξέρω ότι είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Δήλωσε πως είναι έτοιμος να εργαστεί για να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση, την ώρα που οι σχέσεις του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις και τάση διαρκούς επιδείνωσης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στην Ασία, θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, κατόπιν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, εντέλει στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπαγκόκ.

Πρόκειται για ραντεβού στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζουν την Κίνα τον «μόνο ανταγωνιστή» τους μακροπρόθεσμα και προσπαθούν να συσπειρώσουν γύρω τους διάφορες χώρες, ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία, που όμως διστάζουν όσον αφορά την προοπτική να αντιταχθούν στο Πεκίνο.

Ο Aμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να συζητήσει το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα της Ταϊβάν με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Το δόγμα για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει διόλου», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν, αποφεύγοντας να επαναλάβει προηγούμενες τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο, ιδίως πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί τη νήσο αν υποστεί κινεζική επίθεση.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τον περασμένο μήνα τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας, στο 20ό συνέδριό του, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο ισχυρότερος Kινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσετούγκ. Η εξέλιξη ενέτεινε την ανησυχία στην Ταϊπέι, όπως και στην Ουάσιγκτον, ότι το Πεκίνο θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν την επανένωση της νήσου 23 εκατομμυρίων κατοίκων με την ηπειρωτική χώρα.

Εδώ και δεκαετίες, παρότι τυπικά αναγνωρίζουν την «ενιαία Κίνα», οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» όσον αφορά την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση αν η Ταϊβάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, παρότι η Ταϊπέι έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!