7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:16

Μαύρα σύνεφα για οικονομία Κίνας, επιπτώσεις από πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και παγκόσμια επιβράδυνση

Μια σειρά από χαμηλούς δείκτες για τον Οκτώβριο δείχνει ότι οι αυστηροί και διαρκείς περιορισμοί για τον κορωνοϊό καθώς και η παγκόσμια επιβράδυνση επηρεάζουν την οικονομία της Κίνας, είπαν αναλυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τις προοπτικές να φαίνονται όλο και πιο ζοφερές για το 2023.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε την πρώτη της μείωση στις εξαγωγές από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τον περασμένο μήνα, ενώ μειώθηκε και η δραστηριότητα των εργοστασίων.

Οι εξαιρετικά πλούσιοι έχουν δει την περιουσία τους να συρρικνώνεται, επίσης, με τη Hurun China Rich List αυτή την εβδομάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στον αριθμό των ατόμων με τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια γιουάν (690 εκατομμύρια ευρώ) από τη δεκαετία του 1990.

Πολλοί αναλυτές επεσήμαναν ότι η επιδείνωση της οικονομίας στο εξωτερικό αποτελεί βασικό παράγοντα πίσω από την πτώση των εξαγωγών, που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία.

«Οι νομισματικές συνθήκες αυστηροποιούνται γρήγορα σε άλλες χώρες, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα εν μέσω υψηλού ενεργειακού κόστους», δήλωσε η Erin Xin, οικονομολόγος της Greater China της HSBC, σε σημείωμα, επισημαίνοντας την απότομη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για εξαγωγές διακριτικών ειδών, όπως ρούχα και ηλεκτρονικά είδη.

«Με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, η εγχώρια οικονομία θα πρέπει να χαλαρώσει».

Και αυτές οι μειωμένες εξαγωγές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μεταποίηση καθώς και στην αγορά εργασίας, εξήγησε η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στην ING.

Η αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε «χαμηλότερο πληθωρισμό και ακόμη και αποπληθωρισμό», είπε.

Η επιμονή του Πεκίνου να διατηρήσει την αυστηρή πολιτική του για έκτακτα lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς όποτε προκύπτουν κρούσματα κορωνοϊού, αφήνουν τις επιχειρήσεις με ξαφνικά κλεισίματα και τους καταναλωτές απρόθυμους να ξοδέψουν.

Οι πόλεις-οικονομικοί κόμβοι, όπως η Σαγκάη, το Σενζέν και το Πεκίνο, έχουν πληγεί είτε από παρατεταμένα lockdown είτε από περιορισμούς στο λιανικό εμπόριο, τις κατασκευές και τα logistics φέτος καθώς τα κρούσματα της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας βρίσκεται τώρα υπό κάποια μορφή περιορισμού για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων της Nomura China τη Δευτέρα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δεσμεύτηκε το Σάββατο να τηρήσει «αταλάντευτα» την πολιτική για μηδενικά κρούσματα, ανατρέποντας ένα μεγάλο ράλι στο χρηματιστήριο μετά τις αβάσιμες φήμες ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει άμεσα την αυστηρή πολιτική του για τον ιό.

«Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επενδύσει τόσο πολύ πολιτικό κεφάλαιο στη μεγάλη εκστρατεία μηδενικού κορωνοϊού, είναι μάλλον απίθανο να δηλώσουν απότομα το τέλος αυτής της πολιτικής σύντομα», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Macquarie, Larry Hu και Yuxiao Zhang.

«Η οικονομία της Κίνας έχει δύο μεγάλους αντίθετους ανέμους φέτος: μηδενικό κορωνοϊό και ακίνητα».

Τα ακίνητα και οι κατασκευές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας, αλλά τα μεγάλα χρέη ανάγκασαν πολλούς ντιβέλοπερς να αφήσουν τα δάνεια τους μη εξυπηρετούμενα φέτος, ενώ οι αγοραστές εξαγριωμένοι για τα ημιτελή σπίτια έχουν στραφεί σε “στάσεις αποπληρωμής” των στεγαστικών δανείων.

Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν θέσει ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5,5%, αλλά πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσαν μια καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στο 3,9% για το τρίτο τρίμηνο.

Μερικοί ελπίζουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί. Οι οικονομολόγοι της HSBC ανέφεραν σε σημείωμα ότι «παραμένουν αισιόδοξοι για την Κίνα» και προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 5% το επόμενο έτος.

Αυτό θα προέλθει, υποστήριξαν, από έναν συνδυασμό της χαμηλής βάσης φέτος καθώς και από το ότι η Κίνα θα εξομαλύνει περαιτέρω τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό το 2023, θα σταθεροποιήσει την αγορά στέγης και θα παρέχει συνεχιζόμενη πολιτική υποστήριξη.

Άλλοι, όμως, αναμένουν ότι οι ζοφερές τάσεις θα συνεχιστούν, με τους αναλυτές της Macquarie να λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «λόγω της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας» αναμένουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα μειωθούν κατά 5% το 2023.

«Για την Κίνα αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο πληθωρισμού», έγραψαν, προβλέποντας «περισσότερη χαλάρωση στο μέλλον», συμπεριλαμβανομένων περικοπών στην αναλογία των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!