Το πόρισμα του νομικού Ηλία Στεφάνου για το ενδεχόμενο ύπαρξης τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων «είναι ένα μέρος της ποινικής διερεύνησης μιας υπόθεσης. Ποτέ δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ανακοινώνονται πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στα πλαίσια μιας ποινικής διερεύνησης» είπε σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ερωτηθείς σχετικά με συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Ευρωβουλευτές, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου εποπτείας εταιρειών παρακολούθησης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της τελετής έναρξης υλοποίησης του έργου e-Law, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τετάρτη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ του τι είναι ποινική έρευνα και τι είναι ερευνητική επιτροπή. Στις διερευνητικές επιτροπές δια νόμου δίνονται στοιχεία για το τι έκανε η διερευνητική επιτροπή».
«Η ποινική ανάκριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το νομοθετικό πλαίσιο τη διαχωρίζει πλήρως λέγοντας ότι [η έκθεση από ποινική ανάκριση] είναι απόλυτα προστατευόμενη από τον κάτοχό της, που στην προκείμενη είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», είπε.
Ο Γενικός Εισαγγελέας συνέχισε, λέγοντας ότι «η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει» και πως «δεν τίθεται θέμα να υπάρξουν νέες ποινικές ευθύνες».
Εκείνο το οποίο είπα στην επιτροπή είναι ότι «ως χώρα και ως Γενικός Εισαγγελέας έχω πλήρη συναίσθηση της σημασίας της διατήρησης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσω ότι υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία που θα μπορούσε εύλογα να οδηγήσει στην έναρξη διεξαγωγής ποινικών ανακρίσεων ή ακόμα και ποινικών διώξεων είμαι στη διάθεση τους και θα είμαστε σε επαφή όπου χρειαστεί να μιλήσουμε και αν υπάρξει τέτοια πληροφόρηση θα λάβουμε και εμείς εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται» συνέχισε.
Τόνισε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών που εκφράζεται από τις ρητές διατάξεις του συντάγματος και της νομοθεσίας, καθώς και από τις πολλές δικλίδες ασφαλείας που προαπαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου να μπορεί να γίνει παρακολούθηση ιδιωτικών συνδιαλέξεων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με την επιτροπή PEGA είπε ότι «είχα την ευκαιρία να δεχτώ την πολυμελή ομάδα των ευρωβουλευτών, τους έκανα μια ανάλυση τόσο του έργου του Γενικού Εισαγγελέα» όσο και του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου «το οποίο καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των παρακολουθήσεων, δηλαδή υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής συνομιλίας».
«Τους εξήγησα για τις έρευνες που κάναμε σε σχέση με το βαν και απάντησα σε μια σειρά ερωτήσεων των Ευρωβουλευτών μέσα στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου που με δεσμεύει εμένα» αλλά και με βάσει «το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις δικές τους αρμοδιότητες», σημείωσε.
Αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου μέχρι τον Μάρτη-Απρίλη 2023 είπε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
————-
Κατανόηση έχει δείξει η επιτροπή PEGA, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, στο γεγονός ότι η Κύπρος «έχει μεν αυτές τις εταιρείες, αλλά υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας και ένας μηχανισμός εποπτείας για τις εταιρείες αυτές και έχουμε εξηγήσει αυτό το πλαίσιο».
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υλοποίηση του έργου e-Law, είπε ότι «ταυτόχρονα έχουμε τονίσει και το έχουν δεχθεί με ικανοποίηση, το γεγονός ότι αυτά τα δύο πλαίσια είναι προς αναθεώρηση και σύντομα θα είναι στην Βουλή νομοσχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου».
Διευκρίνισε ακόμα ότι το νομικό πλαίσιο είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προσθέτοντας ότι «απλά εμείς πάμε να το κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό». Είπε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο Μάρτη – Απρίλη του 2023.
Σχετικά με την συνάντηση με την επιτροπή είπε ότι η PEGA έχει θέσει μια σειρά ερωτημάτων και έχουν απαντηθεί όλα, κατά την δική τους τοποθέτηση, επαρκώς και «έχουν μείνει ικανοποιημένοι».
Ανέφερε ότι υπήρξαν χώρες που δεν δέχτηκαν την επιτροπή και είπε τέλος ότι «έχουν εξάρει το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκτοί τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα και επίσης έχουν τονίσει την ευαρέσκεια τους ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα η οποία απάντησε το ερωτηματολόγιο, το οποίο έστειλαν προ διμήνου.