Δυσοίωνες είναι οι νεότερες προβλέψεις της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του έγκριτου οργανισμού κοινωνικών και οικονομικών μελετών, η βρετανική κυβέρνηση καλείται να καλύψει μία δημοσιονομική μαύρη τρύπα της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων λιρών, αποτέλεσμα εν μέρει του «μίνι προϋπολογισμού» της σύντομης διακυβέρνησης της Λιζ Τρας.
Αυτό συνεπάγεται αυξήσεις φόρων και μείωση κρατικών δαπανών, την ώρα που οι πολίτες πλήττονται από την κρίση του κόστους διαβίωσης.
Παράλληλα, σε έκθεση με τίτλο «Έθνος Στασιμοπληθωρισμού» το Resolution Foundation επισημαίνει ότι βασική ρίζα των οικονομικών προβλημάτων της χώρας είναι η διαρκώς μειούμενη παραγωγικότητα.
Σημειώνεται επίσης η σημαντική πτώση των μισθών σε πραγματικούς όρους από το 2010 και μετά, το γεγονός ότι η κοινωνική ανισότητα με βάση τα εισοδήματα είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα (με στοιχεία του 2018), πως τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα είναι κατά 22% πιο φτωχά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στη Γαλλία και πως το μέσο εισόδημα στους πιο πλούσιους δήμους της χώρας είναι πλέον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στους φτωχότερους δήμους.
Η δεξαμενή σκέψης εκτιμά επίσης πως οι προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) που θα παρουσιαστούν στα μέσα του μήνα θα μειώνουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 4% έως το τέλος του 2024.
Επίσης, εκτιμάται πως η πρόβλεψη του OBR για την ανεργία θα κάνει λόγο για ακόμα μισό εκατομμύριο πολίτες εκτός αγοράς εργασίας, αυξάνοντας το ποσοστό σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Ινστιτούτου Διευθυντών, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία υποχώρησε στο -60 τον περασμένο μήνα. Συνολικά το 73% των διευθυντικών στελεχών που ρωτήθηκαν εξέφρασαν απογοήτευση, επικαλούμενα σε ένα ποσοστό 49% ως αιτία την «πολιτική αστάθεια».