Τη σπουδαιότητα της εισαγωγής της πιστοποίησης γαλλικής γλώσσας Delf Scolaire και στην Κύπρο και τις ευκαιρίες για τους νέους, τόνισαν ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και η Πρέσβειρα της Γαλλίας Salina Grenet-Catalano, σε χαιρετισμό το βράδυ της Δευτέρας στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας και απονομής διπλωμάτων Delf Scolaire, στο Κηποθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία.
Αναφορά έκαναν και οι δύο στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία, όπως είπαν, θα γίνει ανασκόπηση και της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το πρόγραμμα πιστοποίησης στα δημόσια σχολεία εντάχθηκε πιλοτικά την προηγούμενη χρονιά, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, και αγκαλιάστηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ανέφερε πως η διαδικασία πιστοποίησης είναι πλέον το επιστέγασμα των αλλαγών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την εισαγωγή δύο ξένων γλωσσών στην κατεύθυνση της πολυγλωσσίας που ακολουθείται και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως η πιστοποίηση αυτή ανοίγει για τους νέους μας διόδους πρόσβασης στο εξωτερικό με δεξιότητες επικοινωνίας και αποτελεί ένα πολύτιμο διαβατήριο για τους απόφοιτους μας που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γαλλία.
Η πιστοποίηση αυτή, συνέχισε ο Υπουργός, ανοίγει ορίζοντες για τους μαθητές μας αφού ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, στις πραγματικές ανάγκες των αποφοίτων για σπουδές και εργασία και δίνει νέα ώθηση στη παιδαγωγική διαδικασία.
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι δεδομένου ότι διανύουμε μια περίοδο έντονων αλλαγών και κρίσεων για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη η οποία δοκιμάζεται από την πανδημία, το μεταναστευτικό- προσφυγικό και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η δική μας κοινωνία επηρεάζεται με πολλά ερωτήματα, αμφιβολίες και αγωνίες για το αύριο.
Πρόσθεσε ότι υπό αυτό το πρίσμα, η παιδεία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και θέτει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Ο Υπουργός είπε πως η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το παρόν και το μέλλον και η καλύτερη πρόσβαση για ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας και για μια πολιτεία που πραγματώνει τους στόχους της και δίνει ουσία ύπαρξης στη νεότερη γενιά, για ένα καλύτερο μέλλον με πρόοδο και ευκαιρίες.
Χαρακτήρισε τη συνομολόγηση του μνημονίου έκφραση των διαχρονικά άριστων σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας που όλο ενισχύονται. Μίλησε για την πιο γόνιμη περίοδο στη συνεργασία των δύο χωρών και πρόσθεσε πως στην επίσκεψή του στο Παρίσι την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμφίβολα θα περιλάβει το μνημόνιο αυτό και τη συνεργασία στα επιτεύγματα των δύο χωρών, στην διμερή τους συνεργασία.
Η Γαλλίδα Πρέσβειρα στο δικό της χαιρετισμό, μέσω διερμηνείας, είπε πως με την υπογραφή της συμφωνίας πλέον η Κύπρος είναι ανάμεσα σε άλλες 50 και πλέον χώρες παγκοσμίως που προσφέρουν αυτή την πιστοποίηση. Η πιστοποίηση απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 11 ως 16 χρόνων και είναι πολύ απαιτητική, είπε η Πρέσβειρα, προσθέτοντας ότι τα γραπτά διορθώνονται από ειδικά κατηρτισμένους εκπαιδευτικούς και ότι άλλοι 24 Κύπριοι εκπαιδευτικοί προστέθηκαν στην ειδική λίστα κατάρτισης.
Η κ. Catalano είπε πως το Delf Scolaire είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζει τις γλωσσικές δεξιότητες των συμμετεχόντων.
Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς είπε πως η πιστοποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί τους δίνει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να βελτιώσουν τις διδακτικές τους πρακτικές. Συνεχάρη επίσης τους μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν πέρσι και απευθυνόμενη στους γονείς είπε ότι πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τα επιτεύγματα των παιδιών τους και την προσπάθειά τους.
Η Πρέσβειρα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη-Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει ανασκόπηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και αναφορά και σε αυτή την συμφωνία και ευχαρίστησε την Κύπρο για την διαχρονική της στήριξη στη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό.