Ελλάδα και Λιθουανία έχουν πολλές ομοιότητες, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όπως τον αναθεωρητισμό, την ενεργειακή κρίση, αλλά μοιράζονται και κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις που παραχώρησε με τη Λιθουανή ομόλογό του Ινγκρίντα Σιμονίτε, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους.
Όπως σημείωσε, στις συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, «επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό των Ουκρανών». «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να παράσχουμε οικονομική αλλα και στρατιωτική υποστήριξη» είπε.
«Οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία υπονομεύουν την ασφάλεια»
Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε η «κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία και με τις πράξεις, αλλά και με τη ρητορική της, που υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «ο αναθεωρητισμός μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα σε μία εποχή που το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μία πηγή εντάσεων κυρίως μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ». Επανέλαβε παράλληλα πως η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί «ανοιχτό παράθυρο διαλόγου» αλλά «κρατά κλειστή την πόρτα σε απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας».
«Η ευρωπαϊκή λύση έχει καθυστερήσει»
Στη συνάντηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός τέθηκε και το θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Η ευρωπαϊκή λύση έχει καθυστερήσει, είναι στιγμή να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η κερδοσκοπία με την αγορά του φυσικού αερίου θα αντιμετωπιστεί με έναν ενιαίο τρόπο» τόνισε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό παρατήρησε ότι Λιθουανία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν «κοινές προκλήσεις» σημειώνοντας ότι οι μετανάστε γίνονται «όπλο κάποιον για να ασκήσουν πιέσεις στις κοινωνίες μας». «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι απελπισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων» πρόσθεσε.
Ινγκρίντα Σιμονίτε: Ο Πούτιν θέλει να σπείρει τον διχασμό
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Λιθουανίας τόνισε πως η χώρα της θα συνεχίσει να παρέχει ισψυρή στήριξη στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν θέλει να σπείρει τον διχασμό και πρέπει να κινητοποιηθούμε για να ενισχύσουμε την στήριξή μας στην Ουκρανία» είπε.
Έκανε επίσης λόγο για «πολύ ισχυρή φιλία» μεταξύ Ελλάδας και Λθουανίας και εξέφρασε τη βούληση οι δεσμοί των δύο χωρών να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί στο μέλλον, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
naftemporiki.gr