Η πλήρης επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) είναι αδιαπραγμάτευτη δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ανδρέας Μάτσας, προειδοποιώντας πως αν το κράτος ή οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαφορετική προσέγγιση «δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις».
Ο κ. Μάτσας προέβη σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ στο πλαίσιο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, το οποίο καθόρισε την γραμμή της συνδικαλιστικής οργάνωσης ενόψει της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), στις 7 Νοεμβρίου, αλλά και της ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων.
«Αδιαπραγμάτευτος στόχος για μας, ένα θέμα που συνδέεται και με τις συλλογικές συμβάσεις, είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ως μέρος αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης και αξίας των μισθών και ενίσχυσης των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα και την ικανότητά τους για τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μάτσας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΣΕΚ αν δεν προωθηθεί η αποκατάσταση της ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας είπε πως η ΣΕΚ θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή κρίνεται η δυνατότητα και η ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί τα κοινωνικά ζητήματα και το επίπεδο του κράτους πρόνοιας.
«Έχουμε αποφασίσει όπως σε περίπτωση που υπάρξει διαφορετική προσέγγιση είτε από την εργοδοτική πλευρά, είτε από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το επιβεβλημένο αίτημα μας για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κινητοποιήσεις», τόνισε.
Παράλληλα, ο ηγέτης της ΣΕΚ είπε πως η συνδικαλιστική οργάνωση εκφράζει την προσήλωσή της στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων μέσα από την διεκδίκηση των μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην εδραίωση το θεσμού των ταμείων προνοίας ως δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών.
Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, συνδέεται άμεσα και με τη συζήτηση που βρίσκεται ανοικτή ενώπιον του ΕΣΣ σε σχέση με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της αναλογιστικής προσαρμογής του 12%.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μάτσας είπε πως θεωρούμε ότι είναι η ώρα στο πλαίσιο του ΕΣΣ να συζητήσουμε και να ρυθμίσουμε και τον κατώτατο μισθό στη βάση της ωριαίας του απόδοσης για να μπορέσει να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος τον Ιανουάριο του 2023, ενώ την ίδια ώρα η ΣΕΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής στην απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, με τρόπο που να ρυθμίζει την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι όποιες δυνατότητες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για προώθηση αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε εργαζόμενους αλλά και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ΣΕΚ για την απόσυρση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα της τηλεργασίας, παρότι αυτό ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και παρά τη θετική νομοτεχνική έγκρισή του από τη Νομική Υπηρεσία «με πρόσχημα το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως είπε.
«Ζητούμε αμέσως την επαναφορά του για να κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής Εργασίας της Βουλής και για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια, δίνοντας στήριξη στους εργαζόμενους, οι οποίοι επηρεάζονται μέσα από την προώθηση της τηλεργασίας ως μια συμπληρωματική μορφή απασχόλησης που προκύπτει ως ανάγκη και ως απότοκο και της πανδημίας», κατέληξε.