Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 4,0% τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από ετήσιες μειώσεις 2,9% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο του 2022 και με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις του, αντανακλώνται στον ΣΠΟΔ Σεπτεμβρίου. Αναλυτικότερα, αξιοσημείωτη ετήσια πτώση κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο, και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η αξιοσημείωτη πτώση του ΔΟΚ στην ευρωζώνη αποδίδεται στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και ιδιαίτερα αυτόν της κατανάλωσης, ενώ σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης καταγράφει ο τομέας των υπηρεσιών για την Κύπρο.
Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ συμβάλλει και η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία κατέγραψε σημαντική ετήσια άνοδο τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο αντίκτυπος του υψηλού ενεργειακού κόστους αποτυπώνεται στον προσαρμοσμένο με βάση τη θερμοκρασία, όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, ενισχύοντας περαιτέρω την πτώση του ΣΠΟΔ. Αντίθετα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο συμβάλλει στη συγκράτηση της πτώσης του ΣΠΟΔ. Συγκεκριμένα, τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και, ο όγκος λιανικών πωλήσεων και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν, εν μέρει, στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Εν κατακλείδι, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ υποδηλώνει το εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που επικρατεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας.