Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες Δευτέρα να ψάχνουν 56 ανθρώπους που αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που χτύπησαν τη Λας Τεχερίας, πόλη στην κεντρική και βόρεια Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 κάτοικοί της.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις από τον Σεπτέμβριο. Καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και παραποτάμων και κατολισθήσεις στη Λας Τεχερίας (50.000 κάτοικοι), που βρίσκεται σε πλαγιά ορεινού όγκου.
«Δυστυχώς, έχουμε 36 ανθρώπους νεκρούς μέχρι στιγμής και 56 αγνοούμενους», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρεμίχιο Σεμπάγιος χθες μέσω Twitter. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 52 αγνοούμενους.
«Έχουμε αναπτύξει πάνω από 3.000» μέλη σωστικών συνεργείων, πρόσθεσε ο υπουργός. Προηγούμενες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 1.200.
Η Λας Τεχερίας χτυπήθηκε από χείμαρρους λάσπης που παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.
Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν.
Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που κήρυξε προχθές Κυριακή τριήμερο εθνικό πένθος, πήγε χθες στον τόπο της καταστροφής.
Η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε πως 317 σπίτια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» και άλλα 757 «υπέστησαν ζημιές» από τις κατολισθήσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Βενεζουέλα ήδη στοίχισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους σε άλλες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.
Πολλά καταφύγια για τις πληγείσες οικογένειες άνοιξαν στη Μαρακάι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αράγουα, όπου υπάγεται η Λας Τεχερίας.
Στο Καράκας και αλλού, ανακοινώθηκαν σημεία συγκέντρωσης ειδών για τους πληγέντες. «Έφερα πόσιμο νερό, γάλα σε σκόνη, γλυκίσματα για τα παιδιά και μερικά ρούχα για αγόρια», είπε η Κάρλα Κουέρβο, 39 χρονών, μητέρα, αφήνοντας το πακέτο της στο σημείο συλλογής Ángeles de la Autopista («Άγγελοι του αυτοκινητόδρομου») στο Καράκας. «Ελπίζω πως θα γίνουν κι άλλες δωρεές. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, τίποτα πια».
Πέρα από την καταστροφή στη Λας Τεχερίας, πλημμύρες και κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης σε αρκετές άλλες τοποθεσίες το σαββατοκύριακο, ειδικά στην πολιτεία Σούλια, καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, και στην Τσορονί, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική Θάλασσα.