Με την οικονομία της να έχει δεχθεί πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία εμφανίζεται τώρα να προσπαθεί να καθυστερήσει μέρος των πληρωμών για το φυσικό αέριο που αγοράζει από τη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.
Οι εκλογές πλησιάζουν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας που έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με πάνω από 80% σε ετήσια βάση, ενώ το εθνικό νόμισμα, η λίρα, έχει βουλιάξει απέναντι στο δολάριο – κυρίως λόγω της αντισυμβατικής πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα με μειώσεις επιτοκίων την ώρα που οι τιμές καλπάζουν.
Ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας, η Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (Botas), επιδιώκει να αναβάλει ορισμένες από τις πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το 2024, σύμφωνα με πηγή του Μπλούμπεργκ. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διατηρούν πολύ στενές σχέσεις, που επιτρέπει στην Botas να πληρώνει το 25% των υποχρεώσεών της προς τη Ρωσία σε ρούβλια αντί για δολάρια. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι τελευταίες συνομιλίες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές. Η Botas και η Gazprom, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Ρωσίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Τουρκία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην εταιρεία, η οποία δεν θα συζητήσει τυχόν αναβολή πληρωμών έως ότου λάβει συγκεκριμένη προσφορά, ανέφερε επίσης στο Μπλούμπεγκ πηγή που πρόσκειται στην Gazprom.
Η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύονται επί του παρόντος όχι μια αναβολή των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά την τιμή για την προμήθεια της ενέργειας αυτής, ανέφερε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik πηγή από την Αγκυρα.
«Δεν μιλάμε για καθυστέρηση (πληρωμών), αλλά για το τίμημα, γιατί προηγουμένως τα συμβόλαια λάμβαναν υπόψη τις τιμές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η τιμή ήταν υψηλή. Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όπως γνωρίζετε, έχει επιτευχθεί συμφωνία για μερική πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Δεν υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (για το φυσικό αέριο), όλα βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τη στάση των δύο ηγετών», ανέφερε η τουρκική πηγή σύμφωνα με το UrduPoint News και το Sputnik.
Οικονομικές προκλήσεις
Η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγόμενη ενέργεια έχει αυξήσει την πίεση στο εθνικό νόμισμα και τον προϋπολογισμό της. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου το 2022, που είναι η μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε όλες τις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής, όπως δείχνουν στοιχεία του Μπλούμπεργκ. Επίσης το εμπορικό της έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο από πέρυσι φτάνοντας τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αγκυρα παραμένει βασικός εταίρος για τη Ρωσία καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κλείνουν άλλους δρόμους της Μόσχας για εμπόριο, ταξίδια και επενδύσεις.
Ο Ερντογάν είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι είχε συζητήσει για τις τιμές του φυσικού αερίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πως ήλπιζε να λάβει έκπτωση από τη Μόσχα.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία, που είναι ένα από τα κράτη της ΕΕ τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε ότι η Gazprom θα της επιτρέψει να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που έπρεπε να γίνουν κανονικά τους επόμενους έξι μήνες. Στην Ουγγαρία το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκε σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, δείχνουν τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ.