25.7 C
Nicosia
Κυριακή 7 Ιούλιος 2024 | 3:37

ΚΤΚ: Μείωση στο νέο δανεισμό – Αύξηση στα επιτόκια 

Στα €182,3 εκατομμύρια υποχώρησε ο καθαρός νέος δανεισμός που παραχώρησαν τα πιστωτικά ιδρύματα τον Αύγουστο, με την «φρέσκια» πίστωση να παρουσιάζει μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αντίθετα, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ο συνολικός νέος δανεισμός ανήλθε σε €2.115 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €1.833 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 15,3%.

Ο νέος δανεισμός τον Αύγουστο του 2022 παρουσίασε μείωση 5,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα περισσότερα νέα δάνεια ήταν τα στεγαστικά με €77,2 εκατ. Δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δανείων ήταν τα εταιρικά πέραν του €1 εκατ. τα οποία διαμορφώθηκαν στα €66,6 εκατ., ενώ τα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ. ανήλθαν σε €27,4 εκατ.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα €10,9 εκατ., ενώ η κατηγορία άλλα δάνεια ανήλθε σε €5,7 εκατ.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022, τα στεγαστικά δάνεια διατηρούσαν την μερίδα του λέοντος των νέων δανείων με €842,7 εκατ. ακολουθούμενα από τα εταιρικά δάνεια πέραν του €1 εκατ. με €778,9 εκατ. Τα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ. διαμορφώθηκαν στα €338,8 εκατ. και τα καταναλωτικά δάνεια στα €102,2 εκατ. Τέλος ο νέος δανεισμός στην κατηγορία άλλα δάνεια διαμορφώθηκε στα €52,4 εκατ.

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα €79,1 εκατ. σε σύγκριση με 82,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τα δανειστικά επιτόκια τον Αύγουστο, με τα πιστωτικά ιδρύματα να τιμολογούν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο λόγω αβεβαιότητας και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,27% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οριακή άνοδο παρουσίασε το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,56%, σε σύγκριση με 2,55% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης των 34 μονάδων βάσης, σημείωσε το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. το οποίο ανήλθε στο 3,85%, σε σύγκριση με 3,51% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 3,11%, σε σύγκριση με 3,04% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν νέο δανεισμό και όχι τα υφιστάμενα δάνεια.

Μικρές αυξήσεις και στα επιτόκια καταθέσεων

—————-

Εξάλλου, αυξήσεις παρουσίασαν και οι αποδόσεις των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων. Ειδικότερα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,06%, σε σύγκριση με 0,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,13%, σε σύγκριση με 0,07% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο εισήλθε στον κύκλο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 διαμορφώθηκε στο 0,75%, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,5% και η οριακή διευκόλυνση χρηματοδότησης το 1,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Πρότεινε κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ

Το γάντι των «87» μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κείμενο συμβολής ασκώντας του κριτική εφ’ όλης της ύλης σήκωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,...

Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα για τουρκικά λιμάνια ζήτησε το ψευδοκράτος

Η ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα για "αδέλφοποιημένα λιμάνια" του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) "θα είναι μια πολύ σημαντική υποστήριξη και ένα μήνυμα...

ΥΠΑΜ για επιστολή Υπαρχηγού: Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων οποιαδήποτε δήλωση

Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων μας αποτελεί οποιαδήποτε δήλωση όσον αφορά άλλα ζητήματα, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε ερώτηση,...

Αννίτα: Μίλησε για ευθύνες, έστειλε μήνυμα ανασυγκρότησης και εξήγγειλε Καταστατικό Συνέδριο

Για μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και...

Μπάϊντεν : Μπορώ να κερδίσω τον Τραμπ – Μόνο ο θεός μπορεί να με πείσει να αποσυρθώ από την κούρσα

Ούτε το καταστροφικό ντιμπέιτ ούτε τα θλιβερά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ούτε η πίεση που ασκούν εχθροί και φίλοι στον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί είναι...

Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν στην Ουκρανία – 14 νεκροί ο απολογισμός

Ένα πετρελαιοφόρο φορτηγό συγκρούστηκε με ένα μίνιβαν σήμερα στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα εξάχρονο παιδί, ενώ υπάρχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!