Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να συζητήσουν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε γνωστό από διεθνή μμε, έχει μπει ξανά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη ναυτιλία στο πλαίσιο των κυρώσεών της στο ρωσικό πετρέλαιο.Αυτό που εξετάζεται είναι η απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου διά θαλάσσης- προοπτική η οποία είχε «παγώσει» τους προηγούμενους μήνες λόγω της έντονης αντίδρασης Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.
Σύμφωνα με το Politico, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα αποτελούν το ένα από τα δύο βασικά εμπόδια που συναντάει η ΕΕ στην προσπάθειά της προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ειδικά μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Το άλλο εμπόδιο είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει εκφράσει σειρά ενστάσεων.
Ειδικότερα, Αθήνα, Λευκωσία και Βαλέτα ανησυχούν ότι η ΕΕ θα πυροβολήσει τα πόδια της απαγορεύοντας στους στόλους τάνκερ τους να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμής χωρίς να εξασφαλιστεί πρώτα ότι η ίδια απαγόρευση θα υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες ναυτιλιακές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδία και την Ινδονησία, αναφέρει η στήλη Playbook του Politico. Όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν απλά να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, διπλωμάτες από άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι το να ζητείται καθυστέρηση έως ότου υιοθετήσει το μέτρο η Ινδία, είναι ουσιαστικά το ίδιο με το να ζητείται να μην επιβληθούν οι κυρώσεις. Άλλες διπλαμτικές πηγές αναφέρουν επίσης στο Politico ότι πολλές χώρες έχουν θυσιάσει εισόδημα και προσοδοφόρες επιχειρήσεις για τον μεγαλύτερο στόχο του τερματισμού του πολέμου και της αποθάρρυνσης της Ρωσίας, και άλλη πηγή υποστήριξε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνούν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις δύο χώρες έναντι της Τουρκίας.
Πλαφόν στο φυσικό αέριο
Στο μεταξύ διατηρείται το χάσμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που στηρίζουν ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και των χωρών που το απορρίπτουν. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που μπλοκάρουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο φυσικό αέριο, γι αυτό και η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του πλαφόν.
Βερολίνο και Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ένα οριζόντιο πλαφόν θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα ήταν δύσκολο να βρει αρκετούς προμηθευτές. Ωστόσο η Κομισιόν δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτή τη στιγμή 15 από τα 27 κράτη- μέλη στηρίζουν την πρόταση για οριζόντιο πλαφόν στις τιμές του καυσίμου.
Έτσι συνεχίζονται οι ζυμώσεις από το μπλοκ των 15 χωρών που στηρίζουν το πλαφόν για να καμφθούν οι ενστάσεις. Όπως ανέφερε το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Ιταλίας, Πολωνίας, Βελγίου για να συζητηθεί η ελληνική πρόταση για το οριζόντιο πλαφόν – η οποία, όπως είπε, θα απαντά και στις ανησυχίες χωρών όπως της Γερμανίας.
naftemporiki.gr