Οι αρχές του Περού, της χώρας που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή φύλλων κόκας παγκοσμίως, πίσω από την Κολομβία, κατέστρεψαν από την αρχή της χρονιάς πάνω από 190.000 στρέμματα παράνομων καλλιεργειών αυτής της πρώτης ύλης στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης, ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη.
«Συνολικά, 191.760 στρέμματα παράνομων καλλιεργειών κόκας προοριζόμενης για την παραγωγή ναρκωτικών εξαλείφθηκαν μέχρι σήμερα», έκταση «αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τον στόχο που είχε οριστεί φέτος και ήταν 180.000 στρέμματα», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε.
Έτσι «εμποδίσαμε τη δυνητική παραγωγή 179 τόνων υδροχλωρικής κοκαΐνης», πρόσθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι καλλιέργειες κόκας που καταστράφηκαν βρίσκονταν σε τομείς της ζούγκλας στις περιφέρειες Ουκαγιάλι, Ουανούκο και Σαν Μαρτίν.
Οι περουβιανές αρχές θέλουν να αποτραπεί ο κίνδυνος οι περιοχές αυτές να μετατραπούν σε νέο VRAEM —αρκτικόλεξο της κοιλάδας που ορίζεται από τους ποταμούς Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο—, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές φυτείες κόκας στη χώρα.
Η κοιλάδα αυτή, στο νοτιοανατολικό Περού, αποτελεί εστία βίας και επίσης ορμητήριο των τελευταίων ενεργών μελών του μαοϊστικού αντάρτικου του Φωτεινού Μονοπατιού.
Η καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κόκας θα συνεχιστεί το υπόλοιπο έτος, διαβεβαίωσε το υπουργείο.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και τη Ζωή Χωρίς Ναρκωτικά (DEVIDA), η επιφάνεια των καλλιεργειών κόκας ανερχόταν το 2021 σε 803.810 στρέμματα, από 617.770 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Το 90% των 120.000 τόνων φύλλων κόκας που παράγονται σε ετήσια βάση στο Περού προορίζεται για την εμπορία ναρκωτικών, μόλις 12.000 τόνοι διατίθενται για τις παραδοσιακές χρήσεις τους.
Παραδοσιακά, στις Άνδεις οι κάτοικοι μασούν ή φτιάχνουν αφεψήματα από φύλλα κόκας προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κόπωση λόγω του μεγάλου υψομέτρου.