6.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 7:10

Τα ψιλά γράμματα στη συνάντηση Σι και Πούτιν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα λόγου του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να «εισφέρουν σταθερότητα σε έναν ταραγμένο κόσμο».

Παράλληλα, ο Πούτιν προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση αναφέροντας ότι γνωρίζει τις «απορίες και τις ανησυχίες» της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον Σι ότι θα τις καθησυχάσει στη συνάντησή τους. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σχετικά με την ουκρανική κρίση, κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας για αυτό το θέμα και κατά τη σημερινή συνάντηση φυσικά θα τα διευκρινίσουμε όλα αυτά λεπτομερώς», είπε ο Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του.

Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύθηκε από αναλυτές και δημοσιογράφους ως δημόσια παραδοχή της κινεζικής αντίδρασης και πρώτο σημάδι ότι ο Πούτιν αναγνωρίζει ότι δέχεται πίεση για να υποχωρήσει. «Υπάρχουν πισωγυρίσματα για τη Ρωσία στο έδαφος στην Ουκρανία και τώρα και στο διπλωματικό μέτωπο», δήλωσε ο Nigel Gould-Davies, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Από την πλευρά του ο Alexander Gabuev του Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε: «Ο Σι πιθανώς έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες με τους Ρώσους του τύπου: ”Ω, θέλουμε πραγματικά να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Είναι ενοχλητικό για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό”. Και τότε ο Πούτιν απαντούσε σε αυτό».

Τα σχόλια του Πούτιν είναι πολύ σημαντικά δεδομένου του πρόσφατου φλερτ με το Πεκίνο, εξήγησε στους Financial Times ο Evan Medeiros, ειδικός στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο Georgetown. «Αυτή η δήλωση είναι μια περίεργη και έντονη αλλαγή για τον Πούτιν, ο οποίος πέρασε τους τελευταίους έξι μήνες προσπαθώντας να φέρει την Κίνα πιο κοντά στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Παρόλο που ο Σι στη συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο συνόδου κορυφής για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, είπε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τα βασικά συμφέροντα της Μόσχας- στα οποία περιλαμβάνεται η Ουκρανία- η αποστασιοποιημένη τυπικότητα της συνάντησής τους απείχε πολύ από τη ζεστασιά που εξέπεμπε η συνάντησή τους λίγους μήνες νωρίτερα- και λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία- όταν έδιναν τα χέρια για να κλείσουν τη συμφωνία φιλίας «χωρίς όρια».

Επιπλέον, ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέστη σε δείπνο με τους ηγέτες 11 χωρών σε μία περιφερειακή διάσκεψη ασφάλειας. Βέβαια αυτή η απόφαση είναι σύμφωνη με την πολιτική της κινεζικής αντιπροσωπείας για τον COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters μία πηγή από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Ο Σι απουσίασε επίσης από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ηγέτες των χωρών της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγαν στο δείπνο.

«Ο Σι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης του με τον Πούτιν, αλλά γνωρίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία χρειάζονται πλέον η μία την άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχουν εδώ και δεκαετίες. Και ενώ ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη – ειδικά για να πουλήσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ρούβλια και γιουάν – ο Σι έχει επενδύσει τόσο πολύ πολιτικά στη σχέση τους που η Κίνα έχει κολλήσει σε μια τοξική σχέση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει», σχολίαζε πριν τη συνάντηση το gzeromedia εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η σχέση μεταξύ Πουτιν και Σι θα γίνει πιο περίπλοκη αλλά θα ενισχυθεί στο μέλλον γιατί κανένας από τους δύο δεν έχει την πολυτέλεια να χωρίσει το δρόμο του με τον άλλον.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!