13.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 2:48

Το εκρηκτικό κοκτέιλ του χειμώνα

Φαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση έχει δρόμο ακόμα. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, τα μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ενεργειακής κρίσης και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δείχνουν ότι οι εξελίξεις δεν οδηγούν σε εκτόνωση της κρίσης.

Αντίθετα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα θα χειροτερεύσει (ελέω και Χειμώνα) οπότε λαμβάνουν τα μέτρα τους για αντιμετώπιση των νέων ίσως πιο αρνητικών δεδομένων, τα οποία επιδεινώνονται και από την απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Στη δίνη αυτής της άσχημης συγκυρίας βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία μπορεί να μην έχει το μέγεθος και το εύρος των κινδύνων που απειλούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως βιώνει πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρισμού, αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού και τώρα αύξηση στα κόστη δανείων, λόγω ανόδου των επιτοκίων του ευρώ.

Η σύνθεση όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο τον χειμώνα θα είναι πιο πικρό τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση, αν και διάγει τους τελευταίους μήνες της θητείας της, ίσως αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών. Και τα μέτρα αυτά και πάλι θα σημαίνουν κόστος για τα δημόσια ταμεία.

Το μέγα ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μην επηρεαστεί σε χειρότερο βαθμό η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διότι, ο συνδυασμός ακρίβειας, αύξησης κόστους του χρήματος και μειωμένες επενδύσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε υπονόμευση του επιχειρείν και της ανάπτυξης.

Άρα, η έμφαση μας σ’ αυτή τη φάση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μηχανές της ανάπτυξης. Αν υπάρξει παροπλισμός στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όχι μόνο δεν θα έχουμε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά θα παρουσιάσουμε και οπισθοδρόμηση, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον όλα αυτά προβληματίζουν στο βαθμό που πρέπει την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς εξουσίας, όμως όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αρκετά πιο δύσκολος για τους πολίτες και την οικονομία.

Δική μας εισήγηση είναι ο καταρτισμός ενός έκτακτου βραχύβιου μίνι προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, που να αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις και προβλήματα.

Στο πρόγραμμα αυτό να ληφθούν υπόψη τα θετικά δεδομένα (π.χ. αυξημένα έσοδα από τουρισμό, μείωση ανεργίας, κλπ.), αλλά και τα πολλά αρνητικά σημάδια (ακρίβεια, ψηλά επιτόκια, μείωση ενδιαφέροντος για νέο δανεισμό, αναβολή επενδυτικών σχεδιασμών, κ.ά.) που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομία μας. Ακόμα, στο περίγραμμα να ενσωματωθούν και οι όποιοι επηρεασμοί της Κύπρου από τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν την οικονομία μας.

Με ένα τέτοιο σχεδιασμό υπό μάλης, θα μπορέσουμε να διαβούμε με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις τις συμπληγάδες που έχουμε ενώπιον μας τον χειμώνα.

Ήδη, ένας τέτοιος σχεδιασμός θα έπρεπε να υπάρχει στο τραπέζι…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!