Οι ειρηνευτικές δυνάμεις Κοσόβου, Σερβίας και ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν προθεσμία δύο μηνών για να αλλάξουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους.
Το Κόσοβο, στο οποίο ζουν κατά κύριο λόγο Αλβανοί, προσπαθεί να αναγκάσει τους Σέρβους να αποδεχθούν την εξουσία της Πρίστινα σε καθημερινά γραφειοκρατικά ζητήματα από το 2008 που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του μετά από σχεδόν μια δεκαετία συνεχών εξεγέρσεων κατά της σερβικής εξουσίας.
Ανακοινώνοντας πως οι οδηγοί οχημάτων με σερβικές πινακίδες έχουν προθεσμία να τις αλλάξουν έως την 31η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι χαρακτήρισε την απόφαση ως «τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια έκφραση άσκησης κυριαρχίας».
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με το Κόσοβο για το θέμα. «Από την 1η Σεπτεμβρίου (το Κόσοβο)… θα προσπαθήσει να αναγκάσει τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες… δεν νομίζω ότι η απόφαση θα στεφθεί από μεγάλη επιτυχία» σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πιέσεις πέρυσι για την εφαρμογή του ίδιου μέτρου αντιμετωπίστηκαν με διαμαρτυρίες από τους Σέρβους, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Βελιγράδι και ζουν κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία.
Εντάσεις ξέσπασαν ξανά τον περασμένο μήνα αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου ωθώντας τους Σέρβους ξανά στα οδοφράγματα.
Εκτόνωση και νέος γύρος εντάσεων
Οι εντάσεις εκτονώθηκαν αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση Η.Π.Α και ΕΕ, συμφώνησε να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου ενώ τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί αφαιρέθηκαν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει περίπου 3.700 μέλη ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.
Το υπουργείο Άμυνας στη Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το βλέπει ως αναπόσπαστο τμήμα του σερβικού εδάφους, σχολίασε πως ενίσχυσε την εκπαίδευση μέρους των στρατευμάτων της που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
«Η εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί υψηλός βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη διοικητική γραμμή» ανέφερε το υπουργείο.
Όμως, ο υποστράτηγος Φέρεντς Κάτζαρι, διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για μια πιθανή επικείμενη σύγκρουση καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή για να προλάβουν μια πιθανή έκρηξη βίας.
«Δεν βλέπουμε κανενός είδους ένδειξη ακόμη ή για προετοιμασία για πόλεμο… Όσοι σκέφτονται υπεύθυνα δεν πρέπει να μιλάνε για πόλεμο» είπε ο Ούγγρος Κάτζαρι, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Οι συνομιλίες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λύσουν το πρόβλημα, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών τους στα σύνορά τους.
Οι Σέρβοι αποτελούν το 5% του 1,8εκατ. πληθυσμού στο Κόσοβο. Η Σερβία κατηγορεί την Πρίστινα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας κάτι που η τελευταία το αρνείται.
Το Κόσοβο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και από τη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Ρωσία και Κίνα δεν το έχουν αναγνωρίσει.