7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:08

Καραμανλής: Δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Το αίτημα για πλήρη διαλεύκανση των εμπλεκομένων και των λόγων που οδήγησαν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, διατύπωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ηχηρή παρέμβασή του για το ζήτημα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, στα Ανώγεια της Κρήτης.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής.

Κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαύγειας και διαφάνειας, σημείωσε ότι αυτές οι παράμετροι αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για «έναν σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο».

«Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα, όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», επισήμανε.

«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν. Άπλετο φως», είπε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με το απόρρητο της διαδικασίας των παρακολουθήσεων στην περίπτωση επίκλησης λόγων εθνικής ασφάλειας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η αναγκαιότητα της κάθαρσης του δημόσιου βίου θα πρέπει να προτάσσεται έναντι της επίκλησης του απορρήτου, σε συνθήκες όπως η παρούσα.

«Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», επισήμανε ο ίδιος.

Tην τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, το βράδυ της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής».

«Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Παρέπεμψαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής που ακολουθούν. «Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν εννέα πρόσωπα: ο νυν διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων , οι πρώην διοικητές της Υπηρεσίας Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δαραβίλλας, οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο τέως Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!