Την ανάγκη να εκπληρωθεί το κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών ηγετών για επιστροφή ολόκληρης της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, τονίζουν με επιστολή τους προς τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπη Γκρέιαμ Στιούαρτ οι Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες στο Λονδίνο αδερφοί Νίκος, Γιώργος και Αντώνης Σαββίδης, εκ μέρους του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.
Όπως σημειώνουν, αν και η Τουρκία έχει επανειλημμένως αγνοήσει το διεθνές δίκαιο, «δυστυχώς της έχει επιτραπεί από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει με τις επιδιώξεις της να τουρκοποιήσει τον κατεχόμενο βορρά της Κύπρου και όχι μόνο».
Αναφέρουν πως η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί και γνωρίζει την ιστορία της Κύπρου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την επί μακρώ σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή. Υποδεικνύουν λοιπόν πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις δύο κοινότητες, αλλά στην Τουρκία.
Όπως προσθέτουν, θέλουν να δουν την επανένωση της αγαπημένης τους πατρίδας με όλους τους Κύπριους να συμβιώνουν και να ευημερούν προς όφελος μιας ενωμένης και ελεύθερης Κύπρου.
«Ως εκ τούτου, καλούμε τη βρετανική μας κυβέρνηση, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως μία εκ των εγγυητριών στην Κύπρο, να αυξήσει τις προσπάθειες της για την υιοθέτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και να ασκήσει την πλήρη στήριξη καθώς και πολιτική πίεση ώστε να διασφαλιστεί όπως οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις συμφωνήσουν στην επανένωση της Κύπρου – με όλους τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη δικαιωματική τους γη και ιδιοκτησία, απαλλαγμένοι από τον παράνομο στρατό κατοχής, από τους παράνομους εποίκους και τους εγγυητές, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς δικαιοσύνης», αναφέρει η επιστολή.
Αναφερόμενοι στις στενές σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας, οι αδερφοί Σαββίδη σημειώνουν την κατάταξη πολλών Κυπρίων στο βρετανικό στρατό στους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Μεταξύ αυτών των 36.000 Κυπρίων εθελοντών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και ο πατέρας των υπογραφόντων την επιστολή, ο οποίος πολέμησε σε Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και ελληνικά νησιά.
«Δυστυχώς πολλοί από αυτούς τους εθελοντές έχασαν παιδιά, σπίτια και βιος το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής», επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστολής.
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους φιλοκύπριους Συντηρητικούς Βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Δρ Μάθιου Όφορντ, Μάρτιν Βίκερς, σερ Γκρέιαμ Μπρειντι, σερ Ρότζερ Γκέιλ και Σέριλ Μάρεϊ.