Του Πλάτωνα Τσούλου
Όσο οι μέρες της ΔΕΘ θα πλησιάζουν τόσο η επικαιρότητα θα περιστρέφεται γύρω από το «πακέτο» των μέτρων στήριξης και των ενισχύσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και την πολιτική αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πρώτη γραμμή των ανακοινώσεων, καθώς και της παραδοσιακής πολιτικής αντιπαράθεσης, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, η ολική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα θέρμανσης, το fuel pass και το power pass, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, η άσκηση στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, η μερική ή και ολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η νέα «επιταγή ακρίβειας» και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα κρατήσει και κάποιους… άσους στο μανίκι του, ώστε να ξαφνιάσει ευχάριστα με τα όσα θα ανακοινώσει.
Σημαντικά και ενδιαφέροντα όλα τα ανωτέρω, όμως το πιο ενδιαφέρον είναι το τι θα συμβεί με την ενεργειακή επάρκεια.
Η Ευρώπηη προετοιμάζεται για έναν κρύο ενεργειακά χειμώνα, γνωρίζοντας ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα… στερέψει, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται εντόνως στον ενεργειακό χάρτη προκειμένου να μηδενίσει το ενδεχόμενο η χώρα να… ξεμείνει τους επόμενους μήνες από ενέργεια.
Αν παρ’όλα αυτά συμβεί κάτι ανάλογο, προφανώς κι οι πολιτικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, επισκιάζοντας τον όποιο θετικό αντίκτυπο επιφέρουν τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας και της αγοράς έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, όπως και τα όποια προεκλογικά μέτρα ανακοινωθούν στο μεταξύ. Με άλλα λόγια, η ενεργειακή επάρκεια κρύβει τόση πολιτική ένταση, που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις!