Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,6% φέτος, από 3,2% το 2021, λόγω της εκτίναξης των εσόδων από το πετρέλαιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Όραμα 2030» της κυβέρνησης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την εξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο, έχει επίσης δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς περισσότεροι Σαουδάραβες εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, ιδίως γυναίκες, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Η ρευστότητα και η δημοσιονομική στήριξη, η μεταρρυθμιστική δυναμική στο πλαίσιο του Οράματος 2030 και οι υψηλές τιμές και η παραγωγή πετρελαίου βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει με ισχυρή ανάπτυξη, περιορισμένο πληθωρισμό και έναν ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα», ανέφερε.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν «αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο 7,6% το 2022, παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιονομική εξυγίανση, και μια, μέχρι στιγμής, περιορισμένη επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ΔΝΤ, ενώ προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2023.
Το βασίλειο κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 3,1% το 2021 και το ΔΝΤ προέβλεψε ότι θα παραμείνει ελάχιστα μεταβαλλόμενος φέτος στο 2,8%, ακόμη και όταν τα ποσοστά εκτινάσσονται σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.
Το Ταμείο δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη «χαμηλή μετακύλιση» του διψήφιου πληθωρισμού των τιμών χονδρικής και του αυξανόμενου κόστους μεταφοράς που πλήττει την παγκόσμια οικονομία.
Τα υψηλά έσοδα από το πετρέλαιο και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τη μη πετρελαϊκή οικονομία είδαν το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο να βελτιώνεται κατά σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι ελλείμματος 2,3% του ΑΕΠ πέρυσι, δήλωσε το Ταμείο.
«Οι υψηλότερες τιμές και η εντατικοποιημένη παραγωγή πετρελαίου βελτίωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, καταγράφοντας πλεόνασμα 5,3% του ΑΕΠ, καθώς οι ισχυρές εξαγωγές λόγω πετρελαίου ξεπέρασαν τις αυξανόμενες εισαγωγές και τις μεγάλες εκροές εμβασμάτων».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η μεταπανδημική αύξηση της ζήτησης έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του αργού στα ύψη, οι οποίος παρότι έχουν μειωθεί κατά 30 δολάρια ανά βαρέλι από την κορύφωσή τους τον Ιούνιο, παραμένουν κοντά στα 100 δολάρια.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στο πληθωριστικό πλήγμα που υπέστησαν οι καταναλωτές παγκοσμίως, αλλά οδήγησαν σε απρόσμενα κέρδη για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τις χώρες παραγωγής.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco παρουσίασε την Κυριακή κέρδη ρεκόρ ύψους 48,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα μεγαλύτερα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη από οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 90% σε ετήσια βάση για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος σημείωσε το δεύτερο συνεχόμενο τριμηνιαίο ρεκόρ του μετά την επίδοση των 39,5 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η Σαουδική Αραβία έχει επιδιώξει να ανοίξει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της που εξαρτάται από το πετρέλαιο, ιδίως μετά τον διορισμό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως πρίγκιπα διαδόχου και de facto κυβερνήτη το 2017.