Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε περαιτέρω σε “junk” από τον οίκο Moody’s καθώς πληθαίνουν οι κίνδυνοι για το ισοζύγιο πληρωμών και οι αρχές αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν τη λίρα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας σε Β3 από Β2 την Παρασκευή, αλλάζοντας παράλληλα και το outlook σε σταθερό από αρνητικό.
Η Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα είναι κοντά στο 6% του ΑΕΠ φέτος, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς οι τιμές εισαγωγής ενέργειας παραμένουν υψηλές και τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές εξασθενούν, εκτιμά ο οίκος. Παρόλο που τα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα, εξαιρουμένου του χρυσού, έφτασαν τα 67,7 δισ. δολάρια στις αρχές Αυγούστου, ο οίκος επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Ο πληθωρισμός είναι ένας άλλος παράγοντας. Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία ήταν διψήφια σχεδόν χωρίς διακοπή από τις αρχές του 2017, αλλά φέτος εκτοξεύθηκε σε υψηλό σχεδόν ενός τετάρτου αιώνα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των βασικών εμπορευμάτων και της απροθυμίας της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.
Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2022, μια πτώση που ακολούθησε βαθιά υποτίμηση τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και είναι η χειρότερη μεταξύ 23 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Η λίρα είχε μικρή μεταβολή την Παρασκευή.
“Οι αρχές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε όλο και πιο ανορθόδοξα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα”,έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές Kathrin Muehlbronner και Alejandro Olivo. “Είναι απίθανο ότι το όλο και πιο πολύπλοκο σύνολο ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και μακροπροληπτικών μέτρων θα είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού μακροοικονομικής σταθερότητας”.
Οι σταθερές προοπτικές της Moody’s για την αξιολόγηση της Τουρκίας αντανακλούν την άποψη των αναλυτών ότι το κράτος έχει “σχετικά χαμηλό εξωτερικό χρέος και μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης” για το υπόλοιπο του 2022 και 2023.