Δυστυχώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι εργαλεία της ελληνοκυπριακής – ελληνικής προπαγάνδας», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις του εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Σότσι, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι «δυστυχώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι εργαλεία της ελληνοκυπριακής – ελληνικής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνεται η χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις ενώ συγχωρούνται τα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το διεθνές δίκαιο».
Όπως είπε, ακόμα, στις 9 Αυγούστου που θα πάει στη Μερσίνη για την τελετή αποστολής του γεωτρύπανου Αμπντουλχμαμίντ, θα επισκεφθεί και στον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου την ίδια μέρα. Στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την τρέχουσα κατάσταση και θα καθορίσουν οδικό χάρτη.
Για τον πυρηνικό σταθμός Άκκουγιου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι«έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας.
«Ο στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του Άκκουγιου το 2023. Συζητήσαμε αυτά τα θέματα για άλλη μια φορά στις συνομιλίες μας με τη ρωσική πλευρά», είπε και διέψευσε ότι είναι κλειστός ο χώρος και ότι 25 χιλιάδες άνθρωποι σήμερα δεν εργάζονται. «Εγώ δεν δέχτηκα κάτι τέτοιο, ούτε και η ρωσική πλευρά. Δουλεύουν. Τώρα, την επόμενη εβδομάδα, όταν θα πάω να δω το γεωτρύπανο Αμπντουλχμαμίντ Χαν στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης, θα πάω και στο Άκκουγιου την ίδια μέρα. Θα παρακολουθήσω προσωπικά τις εργασίες στο Άκκουγιου με την αντιπροσωπεία μου. Μετά από αυτό, θα ενημερώσω τον κ. Πούτιν για την τρέχουσα κατάσταση εκεί. Με βάση αυτό, θα πω ας καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη. Με άλλα λόγια, δεν δέχονται ούτε εκείνοι με τίποτα να σταματήσουν τη διαδικασία εκεί», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «δεν ανακατεύομαι στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Αυτή είναι η εσωτερική τους υπόθεση».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι υπενθύμισε για άλλη μια φορά στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι. «Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον διάλογό μας με τη γείτονά μας στη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς προκειμένου να συμβάλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε, επίσης.