Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για να αποτρέψει την επιτυχία της Μόσχας, το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα και άλλη βοήθεια για πολύ καιρό ακόμη, είπε.
«Είναι προς το συμφέρον μας να μην πετύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας σε ομιλία του στην πατρίδα του.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό, αλλά θα ήταν πολύ χειρότερο αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», είπε.
Περιγράφοντας αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ως επίθεση στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία έπρεπε να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου.
«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», εκτίμησε.
«Αν ο Πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν σκεφτεί να κάνει κάτι παρόμοιο σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως έκανε στη Γεωργία, τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, τότε όλο το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί αμέσως», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο πόλεμος οδήγησε τις πρώην αδέσμευτες Φινλανδία και Σουηδία να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το αίτημα να έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 23 από τα 30 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτή δεν είναι απλώς μια επίθεση στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο δημοκρατικό έθνος με περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι επίσης μια επίθεση στις αξίες μας και στην παγκόσμια τάξη που θέλουμε», είπε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.
Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε στο νησί Ουτόγια, όπου ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής το 2011 σκότωσε 69 μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.