Της Νικόλ Λειβαδάρη
Σε νέο, πιο σκληρό επίπεδο περνά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη, με τον Πούτιν να μειώνει ακόμη περισσότερο τις ροές αερίου του Nord Stream και να κλιμακώνει τον πόλεμο νεύρων και το «θρίλερ της τουρμπίνας». Υπό την πίεση των συνθηκών τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το dpa. Η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την ΕΕ, ενώ περιλαμβάνει κάποιες εξαιρέσεις.
Από αύριο, 27 Ιουλίου, οι ροές του Nord Stream θα πέσουν μόλις στο 20% της συνολικής δυναμικότητας του αγωγού, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας μιας ακόμη τουρμπίνας «για λόγους συντήρησης». Ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται ξανά προβλήματα στη συνολική λειτουργία και συντήρηση του αγωγού λόγω των δυτικών κυρώσεων, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες όμως θεωρούν ότι το Κρεμλίνο απλώς σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό του ενεργειακού εκβιασμού και στέλνει «σήμα» ότι επίκειται -ανά πάσα στιγμή- η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της κεντρικής Ευρώπης μέσω του Nord Stream.
Η άμεση συνέπεια της ανακοίνωσης της Gazprom ήταν η νέα εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, με τα ολλανδικά futures αναφοράς να κάνουν άλμα 10% και να φθάνουν στα 176 ευρώ ανά MWh.
Οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω Nord Stream ήταν ήδη μειωμένες στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού και η διακοπή λειτουργίας της νέας τουρμπίνας σημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, ότι ακόμη κι αυτές οι ροές θα πέσουν στο μισό. Ήτοι, από αύριο ο αγωγός θα στέλνει στην Ευρώπη μόλις 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα αντί των 160 εκατομμυρίων κυβικών που είναι η πλήρης δυναμικότητά του.
Η Gazprom χρεώνει στην ανεπάρκεια εξοπλισμού λόγω των δυτικών κυρώσεων τα προβλήματα συντήρησης και λειτουργίας του αγωγού, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ωστόσο να απορρίπτει χθες αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας πως δεν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι για περαιτέρω μείωση των ροών. Η Μόσχα, από την πλευρά της, πέταξε το «μπαλάκι» στη γερμανική Siemens, στην οποία χρέωσε και την ευθύνη για ελλιπή ουσιαστικά συντήρηση της πρώτης τουρμπίνας του Nord Stream που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά και τώρα βρίσκεται καθ’ οδόν από το Μόντρεαλ προς τη Μόσχα μέσω Γερμανίας.
Κυπριακά κοιτάσματα
Ενώπιον της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Μόσχα η Ευρώπη εντείνει την προσπάθεια για την εξεύρεση, μεσοπρόθεσμα, έστω εναλλακτικών πηγών ενέργειας και πλέον στρέφεται και στα κοιτάσματα της Κύπρου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Chevron, από κοινού με τη Shell και την ισραηλινή Newmed Energy, σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιπλέον γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στις αρχές του 2023. To κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται ότι περιέχει 4,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στις ακτές του Ισραήλ, το οποίο συνεκμεταλλεύονται οι Chevron και NewMed.
Η Chevron θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ έως το τέλος του 2022, με το 2027 «να αποτελεί μια ρεαλιστική ημερομηνία για την παραγωγή φυσικού αερίου», όπως δήλωσε στο Bloomberg η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδη.