Η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), στην οποία είναι μέλη η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, δεν έδωσε την άδεια ώστε να εκφωνήσει ομιλία ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σύνοδο κορυφής της που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στην Ασουνσιόν.
«Δεν υπήρξε ομοφωνία. Ενημερώθηκε ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αργεντινή και την Παραγουάη. Του το μετέφερε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών», είπε ο Ραούλ Κάνο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης, της χώρας που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο.
Ο Κάνο υπενθύμισε ότι όλες οι αποφάσεις της Mercosur λαμβάνονται ομόφωνα. Δεν διευκρίνισε ποια ή ποιες χώρες αντιτάχθηκαν στο αίτημα του Ουκρανού Προέδρου. «Δεν ξέρω ποια χώρα διαφώνησε. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ποια χώρα δεν συμφώνησε», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι επικοινώνησε με τον Μάριο Άμπντο, τον Πρόεδρο της Παραγουάης, για να ζητήσει να του δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει στη σύνοδο μέσω βιντεοκλήσης. Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί αφού ολοκληρωθεί η τακτική σύνοδος του Συμβουλίου της Κοινής Αγοράς της Mercosur, σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα παραμείνει «ουδέτερη» στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Λίγες ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στα τέλη Ιουνίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, ο Μπολσονάρου απέσπασε τη δέσμευση της Μόσχας ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει απρόσκοπτα τη Βραζιλία με λιπάσματα, που είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική βιομηχανία της χώρας. Και στα μέσα Ιουλίου, είπε ότι σκοπεύει να αγοράσει όσο περισσότερο ντίζελ μπορεί από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της.
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες ,είχε επίσης επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου. Την επομένη της έναρξης του πολέμου, Βραζιλία και Αργεντινή απέφυγαν να στηρίξουν τη διακήρυξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή.