16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:19

Έκρηξη αντιδράσεων για διορισμό Αγαθαγγέλου – Τι λένε κόμματα, παράγοντες και πως απαντά ο Πρόεδρος

Την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας υπέβαλε η Μελίνα Πύργου, αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου, ως εκπρόσωπο της ΟΕΒ, ο οποίος θεωρείται εχθρός του ΓεΣΥ και της φιλοσοφίας του.

Η κ. Πύργου, η οποία ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν διοριστεί ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως υπέβαλε την παραίτησή της ως διαμαρτυρία για τον διορισμό του Δρος Αγαθαγγέλου, θέτοντας, μάλιστα, και ζήτημα διαπλοκής. «Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς- κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ… Πόση διαπλοκή;», διερωτήθηκε στην ανάρτησή της.

Την αποχώρηση της κ. Πύργου σχολίασε ο Μίλτος Μιλτιάδους, πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Κύπρου και ένας εκ των εκπροσώπων των οργανωμένων ασθενών στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, τονίζοντας ότι καταλαβαίνει την αγανάκτησή της και τη συμμερίζεται.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η έντονη αντίδραση της κ. Πύργου προστίθεται σε αυτές που εκφράστηκαν από τους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας, τους οργανωμένους ασθενείς, κόμματα και συντεχνίες, καθώς ο κ. Αγαθαγγέλου θεωρείται κόκκινο πανί για πολλούς υπερασπιστές της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, λόγω της στάσης του ενάντι του συστήματος.

Το ΑΚΕΛ είχε κατηγορήσει την Κυβέρνηση πως εκ των πραγμάτων, «ανακοίνωσε και δημόσια την απόφαση της να σκοτώσει το μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ», προειδοποιώντας ότι, όπως ξαναβρήκαν απέναντι τους την κοινωνία, έτσι και τώρα η κοινωνία και οι πολίτες θα τους ξηλώσουν τα σχέδια.

Το Κίνημα Οικολόγων χαρακτήρισε πράξη διαπλοκής, πισώπλατη μαχαιριά και ευθεία επίθεση κατά του ΓεΣΥ τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, αναφέροντας πως θα σταθούν απέναντι στα συμφέροντα που προσπαθούν να αποδημήσουν το ΓεΣΥ.

Στο ίδιο πνεύμα και η ΔΕΟΚ, τόνισε πως ο διορισμός «δεν συνιστά πράξη πολιτικής ευθύνης αλλά πολιτική πράξη που υπονομεύει και καταστρατηγεί το ίδιο το πνεύμα και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ». Κατήγγειλε, παράλληλα, πως εκτός από το ασυμβίβαστο και το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων, «θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και το σοβαρό ηθικό κώλυμα συμμετοχής στο Δ.Σ. του ΟΑΥ ενός ανθρώπου που δεν πιστεύει και δεν στηρίζει τις βασικές αρχές, την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ».

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε και η ΣΕΚ, τονίζοντας ότι «είναι προκλητικό ένας πάροχος υγείας, που ποτέ δεν συμπορεύτηκε με τις ανάγκες και το όραμα της κοινωνίας για ένα μονοασφαλιστικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας, να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του ΓεΣΥ, γεγονός που δημιουργεί και ουσιώδη σύγκρουση συμφερόντων». Καλεί παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφουγκραστεί το δημόσιο αίσθημα και να μην ακυρώσει την τεράστια κοινωνική μεταρρύθμιση μέσα από διορισμούς μελών ή άλλες αποφάσεις που ικανοποιούν διαχρονικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που απεργάζονται το ΓεΣΥ και πλήττουν το κοινωνικό συμφέρον.

Αχρείαστη ενέργεια θεωρεί η ΠΑΣΥΔΥ τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου και χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις αντιδράσεις από οργανωμένα κοινωνικά σύνολα. «Πέραν των διαχρονικά γνωστών θέσεων του κ. Αγαθαγγέλου σε σχέση με το ΓεΣΥ και των συνακόλουθων αρνητικών συμβολικά μηνυμάτων από την ενέργεια αυτή, και επί της ουσίας του θέματος ενδέχεται να υπάρχει ασυμβίβαστο, αφού ένας πάροχος υγείας, που δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ, θα αποφασίζει για τις αμοιβές άλλων παρόχων υγείας», τόνισε.

Αντίδραση υπήρξε και από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τόνισε πως κάθε ενέργεια που αφορά το ΓεΣΥ, πρέπει να γίνεται προς την ενίσχυση του και όχι προς την υπόσκαψη του. Ο διορισμός ανέφερε «επιβεβαιώνει από τη μία την ανακολουθία του Προέδρου Αναστασιάδη, που παρά τις διακηρύξεις, προχώρησε στο διορισμό στο Δ.Σ. του ΟΑΥ μέλους που διαχρονικά αντιτίθεται στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται και ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος λόγω της ιδιότητας του Δρ. Αγαθαγγέλου ως Προέδρου του ΠΙΣ». Τόνισε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τη στήριξη και ενίσχυση του ΓεΣΥ.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης τόνισε ότι «ο διορισμός ενός φανατικού πολέμιου του ΓεΣΥ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, που διαχειρίζεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης». Κάνει επίσης λόγο για σύγκρουση συμφέροντος και χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναξιόπιστο, υποστηρίζοντας ότι «επαναλήφθηκε η ιστορία του δεσμεύομαι». Καλεί την Κυβέρνηση σε άμεση ανάκληση της απόφασης και τον Υπουργό Υγείας να εξηγήσει το σκεπτικό της εισήγησής του.

Η απάντηση του Προέδρου

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στις επικρίσεις εκφράζοντας θλίψη, επειδή κάποιοι αγνοούν πως ήταν η δική του αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος Υγείας. «Θέλω να επαναλάβω με τον πλέον αυστηρό τρόπο, πως δεν θα ανεχθώ από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις μου», διαβεβαίωσε.

Αναφορικά με τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ατυχές κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓΕΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. «Δεν ανέμενα τέτοια υποτιμητική αναφορά για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΥ», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί η όποια προσπάθεια αλλοίωσης της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.

Το ΑΚΕΛ, πάντως, δεν πείσθηκε από τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «επιχείρησε να απαντήσει με διάφορες ανυπόστατες και φθηνές αιτιάσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών». «Στις αναφορές του περί λαϊκισμού όσων επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης, υποτίμησης των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ που θα είναι δώδεκα απέναντι σε ένα ή στο ρόλο των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων, που όντως διαδραμάτισαν θετικό ρόλο στο Δ.Σ του ΟΑΥ και για αυτό και εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, στον κ. Αναστασιάδη απαντά ο κ. Αναστασιάδης της 11ης Απριλίου 2022, που θεωρούσε τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου σαν παιδοκτονία του ΓΕΣΥ», τόνισε το κόμμα.

«Έως ότου τα βρει με τον χτεσινό εαυτό του, ο κ. Αναστασιάδης, αν θέλει να γίνει πιστευτός ότι δεν αποφάσισε το ξήλωμα του ΓΕΣΥ εκ των έσω, ένα πράγμα οφείλει να κάνει, και αυτός και ο Υπουργός της Υγείας, ο οποίος φαίνεται να είναι τουλάχιστον συνεργός της εκ προμελέτης παιδοκτονίας: Να ανακαλέσουν αμέσως τον διορισμό», κατέληξε το ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα, σε ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται πως ο διορισμός Πέτρου Αγαθαγγέλου αποτελεί «την πλήρη επιβεβαίωση των ανησυχιών μας αλλά και των όσων συζητούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας». Μεταξύ άλλων, η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ το 2018 καλούσε δημόσια γιατρούς της Κύπρου να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας καλούσε τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος «να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο».

Έλεγχος ασυμβίβαστου 

Σημειώνεται ότι, πέραν της πολιτικής διάστασης, το ζήτημα του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου δημιουργεί και νομικής φύσεως ερωτήματα, καθώς φαίνεται να τίθεται ζήτημα ασυμβίβαστου. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είναι εν ενεργεία γιατρός και ως εκ τούτου παρέχει υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ενώ στη νομοθεσία αναφέρεται πως πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την παροχή τους, δεν δύναται να διοριστεί στο Δ.Σ.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται να θορύβησε και τη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος είναι και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, να κάνει γνωστό ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο της Επιτροπής Ασυμβίβαστου, Ηλιάνα Νικολάου, ζητώντας της να εξετάσει αν ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου συγκρούεται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ.

Η κ. Νικολάου, πάντως, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, διευκρίνισε ότι «δεν μας έχει υποβληθεί ακόμα παράπονο, δεν έχω κάτι στα χέρια μου, θα δούμε και θα μιλήσουμε εν καιρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!