Οι δικές μας προσπάθειες για λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους εγγυητές πρέπει να είναι αδιάκοπες, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Στην ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε αρχικά πως σήμερα τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και αυτούς που αντιστάθηκαν στην τουρκική θηριωδία και καταδικάζουμε το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που έψαχνε για να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι, τα εγκλήματα πολέμου και η κατοχή που συνεχίζεται, δεν μας επιτρέπουν να ξεχάσουμε», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού της ιστορίας.
«Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να διδασκόμαστε από τις τραγικές συνέπειες που επιφέρει ο διχασμός, η έλλειψη σύμπνοιας και καθαρής στρατηγικής που δίνει διέξοδο και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο να επαναλαμβάνονται λάθη που οδηγούν σε τραγωδίες», είπε, τονίζοντας πως η μνήμη και η γνώση είναι οδηγός των προσπαθειών μας για απελευθέρωση και επανένωση.
Στη συνέχεια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα στη διεθνή σκηνή, λέγοντας πως ζούμε σήμερα σε έναν κόσμο που η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Όπως είπε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τις φλόγες του πολέμου στην Ευρώπη και έδειξε σε όλους πόσο επισφαλής είναι η σημερινή κατάσταση ενθαρρύνοντας τις τουρκικές επιδιώξεις.
Επεσήμανε πως σήμερα στην Κύπρο δεν ζούμε, όπως όλα τα ελεύθερα κράτη, με ειρήνη και ασφάλεια, καθώς ζούμε, υπό το βάρος των εκβιασμών του κατοχικού στρατού.
«Μιας Τουρκίας πιο απρόβλεπτης, πιο επιθετικής και πιο παραβατικής εδώ και πολλά χρόνια, με αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, με νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, με πλοία και γεωτρύπανα στην ΑΟΖ μας, με δημόσιους εκβιασμούς σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή», είπε.
Σημείωσε πως απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που θυσιάζει ακόμα και τα πραγματικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που έχουν όφελος από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, συμπεριφορά, όπως επεσήμανε, ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Γι’ αυτό και οι δικές μας προσπάθειες για λύση πρέπει να είναι αδιάκοπες», πρόσθεσε
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος συντάσσεται, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το διεθνές δίκαιο, είπε πως δύναμή μας πηγάζει από τη δύναμη των πολλών.
«Στόχος μας είναι η επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στα συμφωνημένα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένους εγγυητές. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό πράξαμε και με την κατάθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
Αυτό κάνουμε, συνέχισε, και με τη σταθερή υποστήριξή μας σε μια ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική, με δυτικό προσανατολισμό, που αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική, που τοποθετεί την Κύπρο στον πυρήνα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του εθνικού μας θέματος.
Ο κ. Νεοφύτου απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαβεβαιώνοντάς τους για έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό. «Πρέπει όμως να αντιληφθούν και εκείνοι, πως τίποτα από όσα πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους», είπε.
Τόνισε πως παρά τις δυσκολίες, παρά τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος.
«Δεν πρέπει», πρόσθεσε, «να πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών, με πρωτοβουλίες, με ιδέες, με προτάσεις που δείχνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη διεθνή κοινότητα το όφελος της λύσης και της ειρηνικής συνεργασίας».
Καταλήγοντας, ανέφερε πως αν δεν νοιαστούμε εμείς για την πατρίδα μας, δεν θα νοιαστεί κανένας.