Δυο εμπειρογνώμονες θα ενισχύσουν τις επόμενες μέρες την εποπτική ομάδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για βελτίωση του συστήματος πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων.
Ο πρώτος εμπειρογνώμονας θα έχει υπό την ευθύνη του την εκπαίδευση της εποπτικής ομάδας και ο δεύτερος θα λαμβάνει μέρος στις έρευνες που διενεργούνται σε γραφεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και την παραχώρηση διαβατηρίων.
Την αποκάλυψη έκανε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ «€υρω$τία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημοσιογράφου Ανδρέα Ιωσήφ ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μελετά και το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών σε μέλη του που διαπιστώνεται ότι υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα. «Οι ποινές οι οποίες επιβάλλονται όταν διαπιστώνεται παραβίαση κανόνων δεοντολογίας θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρές» είπε ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι ο τομέας της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα βοηθηθεί από την ίδρυση ναυτοδικείου και εμπορικού δικαστηρίου.
Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημήτρη Βάκη, ο οποίος επίσης ήταν φιλοξενούμενος στην ίδια εκπομπή, για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία των ελέγχων που διενεργούνται στα μέλη του ανέθεσε την όλη διαδικασία στο Σύνδεσμο Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (ΑCCA).
Αναφερόμενος στο θέμα των πολιτογραφήσεων και της παραχώρησης διαβατηρίων ο κ. Βάκης είπε: «Ο ΣΕΛΚ από το 2018 εξέδωσε πολλές οδηγίες προς τα μέλη του. Εδώ και 1,5 χρόνο αυτή η υπηρεσία θεωρείτο ως υψηλού κινδύνου υπηρεσία και υπήρχε υποχρέωση για αυξημένους ελέγχους».
O ΣΕΛΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του αξιολογεί το περιβάλλον και τους κινδύνους που προκύπτουν και προχωρά στην έκδοση οδηγιών προς τα μέλη του. Ο κ. Βάκης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, τονίζοντας ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα συνεχίσει να συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικής και στρατηγικής για την κυπριακή οικονομία.