Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού της Δημοκρατίας κ. Γιάννη Τουμαζή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού, του φίλου κ. Γιάννη Τουμαζή, αποτελεί μια ιστορική ημέρα για την ανάδειξη του πολιτισμού, ως του ακρογωνιαίου λίθου της ταυτότητας και φυσιογνωμίας του λαού μας.
Απώτερος σκοπός της δημιουργίας της αυτόνομης διοικητικής δομής, είναι ο βέλτιστος συντονισμός των υφιστάμενων υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, η συνολική διαχείριση των σχετικών με τον πολιτισμό και τις τέχνες μνημείων, έργων και δραστηριοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η μετεξέλιξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής Χειροτεχνίας και μέρους των δραστηριοτήτων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, καθώς και των εποπτευόμενων Οργανισμών, ως επίσης η μεταγενέστερη ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με πολιτικό πλέον προϊστάμενο τον Υφυπουργό.
Όπως καθορίζεται στον νόμο, οι κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργού, μεταξύ άλλων, προνοούν:
Ø Την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου, με αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας.
Ø Την καταγραφή και αποδελτίωση με συμβατικά ή/και ψηφιακά μέσα της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.
Ø Τη διαχείριση, εποπτεία, στήριξη, ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και των φορέων πολιτισμού.
Ø Την ενίσχυση και επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία.
Ø Την ανάπτυξη και ενίσχυση όλων των σύγχρονων μορφών Τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, της λαϊκής ποίησης και λαϊκής παράδοσης, καθώς και των εφαρμοσμένων τεχνών.
Ø Τη διαμόρφωση πολιτικής για προώθηση και στήριξη επενδύσεων στον πολιτισμό.
Ø Την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα για θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό.
Ø Την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ταμείων σχετικά με τον πολιτισμό.
Ø Την ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργασιών και διπλωματίας με άλλα κράτη.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, οι τομείς αρμοδιοτήτων και δράσεων του Υφυπουργείου Πολιτισμού αποτελούσαν και τους στόχους που είχαμε θέσει αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου.
«Είναι σ’ αυτά τα πλαίσια που προωθήσαμε θέτοντας στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας, την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης, το άνοιγμα προς την Κοινωνία των Πολιτών και την ενίσχυση της διαπολιτισμικότητας.
Ενδεικτικά και μόνο, θα ήθελα να αναφέρω κάποιες των δράσεων κατά τη διάρκεια που δεν υπήρχε Υφυπουργείο, αλλά υπήρχαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, υπήρχε το πρόγραμμα διακυβέρνησης, όπως, μεταξύ άλλων:
- Τη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, Τεχνών ως του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος του τόπου.
- Την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη μουσική, το χορό, τον λαϊκό πολιτισμό, το θέατρο και τον κινηματογράφο με βάση του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη».
- Τη στήριξη των Στεγών Γραμμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου καθώς και των Στεγών Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας και Λεμεσού.
- Την υλοποίηση δεκάδων προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες καθώς και καλλιτεχνικών εργαστηρίων με στόχο την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων στη διαδικασία της δημιουργίας.
- Τη θέσπιση κινητής μονάδας θεατρικών παραστάσεων σε δεκάδες ορεινές κοινότητες, οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο.
- Την ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και την ενίσχυση του πολιτιστικού πλουραλισμού που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΟΥΝΕΣΚΟ, με τη στήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων των Λατίνων, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών.
- Τη δημιουργία λογοτεχνικού αρχείου με σκοπό τη διάσωση, διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση της κυπριακής γραμματείας, την προώθηση της έρευνας και τη διασύνδεσή της με την κοινωνία.
- Την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης.
- Τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης αλλά και του Πολιτιστικού χωριού Λέμπας.
- Την τροχοδρόμηση, μετά από απόφαση, και προώθηση της ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, για την καθυστέρηση του οποίου δεν θέλω να κάνω αναφορά, αλλά και οι επερχόμενοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει η πάταξη της γραφειοκρατίας και αποφάσεις που δεν έχουν σχέση με τη βούληση της Κυβέρνησης.
Με τα όσα έχω αναφέρει, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν θεωρώ πως εξαντλήσαμε τις υποχρεώσεις μας στον Πολιτισμό και τους δημιουργούς του, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου στην ιστορικότητα της σημερινής ημέρας.
Η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα δώσει νέα ώθηση και νέες διαστάσεις για μια πιο αποτελεσματική και συγκροτημένη αναβάθμιση στη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου.
Και θέλω να δηλώσω πως νοιώθω απόλυτα και ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί η απόφαση διορισμού του κ. Γιάννη Τουμαζή στη θέση του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού δεν βασίστηκε μόνο στα υψηλά ακαδημαϊκά και επιστημονικά του προσόντα, αλλά και στην πολύμορφη δράση του σ’ όλους τους τομείς πολιτισμού.
Μια δημιουργικότητα που αντικατοπτρίζεται και σ’ ένα άριστα συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσεων για όλους τους τομείς του Πολιτισμού, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και ως εκ τούτου θα έχει την αποφασιστική στήριξή μου.
Αγαπητέ μου Γιάννη, συγχαίροντας σας και ευχόμενος κάθε επιτυχία στο πολύπλοκο και πολύμορφο έργο που καλείσαι να επιτελέσεις, δεν έχω αμφιβολία ότι θα πετύχεις τους στόχους, και θέλω να είσαι βέβαιος για τη στήριξη της Πολιτείας σε αυτό που πραγματικά θα μετατρέψουμε με νόημα, πολιτιστικές δράσεις».
«Με μεγάλη ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνω τα καθήκοντα»
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τον διορισμό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνω τα καθήκοντα αυτά. Με ικανοποίηση λόγω του ότι ο Πολιτισμός αποκτά πλέον κρατική υπόσταση, μια ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή η οποία θα αφιερωθεί στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού.
Ταυτόχρονα αναλαμβάνω τη θέση αυτή με αίσθημα ευθύνης προς την πολιτιστική κοινότητα της Κύπρου και τονίζω ότι οι πολιτικοί και στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι εξόχως ανθρωποκεντρική. Στο δε επίκεντρο τους βρίσκονται οι δημιουργοί και οι παραγωγοί του πολιτισμού.
Η Κυβέρνηση σας μέσω της ίδρυσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού δηλώνει έμπρακτα τη σύμπλευση της με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα ήπια δύναμη, ισότιμη δίπλα στη διπλωματία, την οικονομία και τη δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών.
Αυτή τη δύναμη σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, είναι το κύριο όπλο μας. Στη πολιτιστική διπλωματία, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά κυρίως στη δημιουργία και την εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα μας με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται στο διεθνή χώρο».
Τέλος, είπε ότι «προτεραιότητα μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία του πολιτισμού γενικότερα, αλλά και των πολιτιστικών δημιουργικών βιομηχανιών ειδικότερα ως φορείς οικονομικής ανάπτυξης και συνοχής», με ενίσχυση εξωστρέφειας με διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεργασίες.