5.8 C
Nicosia
Κυριακή 12 Ιανουάριος 2025 | 4:09

Κοροναϊός: Προβλέψεις για 30.000 κρούσματα εν μέσω θέρους – Ποια η πιθανότητα για νέα μέτρα στην Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας, βλέποντας την ταχεία μετάδοση του κοροναϊού στη χώρα. Κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται, με τους επιστήμονες να βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των κρουσμάτων, σήμερα, αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 20.000, ενώ στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τις 30.000.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν το ΕΣΥ για κάθε ενδεχόμενο, αν και όπως λένε, προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει η συζήτηση για τη λήψη μέτρων, με ορισμένους επιστήμονες να ζητούν σε πρώτη φάση την επαναφορά της χρήσης μάσκας.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εαν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, καταδεικνύοντας ότι αν και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει μέτρα με αρνητική επίπτωση στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, τίποτε δεν αποκλείεται.

Εως και 22.000 κρούσματα σήμερα και δυσοίωνες προβλέψεις

Για σήμερα Τρίτη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 20.000. Τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, «δείχνουν» για σήμερα, ότι αναμένονται από 17.000 εως 22.000 κρούσματα.

Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τις 30.000.

Ο καθηγητής τόνισε, στον Σκάι, ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το «μοντέλο» Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ -και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά- και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα και κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Όμικρον 2, δηλαδή στα 20.000 με 30.000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».

Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα, να κάνουν το εμβόλιο και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.

«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.

Η προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε, ότι σήμερα Τρίτη είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τις  20.000 κρούσματα κοροναϊού .

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι: «η  μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει, υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι σήμερα Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες.  Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος).

Θωρακίζεται το ΕΣΥ

Παρά τα όσα λέγονται από επίσημα χείλη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θωρακίζεται κυρίως για προληπτικούς λόγους, αφού η συνεχής και απότομη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τις νοσηλείες.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς ο κυλιόμενος μέσος όρος (ΚΜΟ) επτά ημέρων στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6/6 ο κινούμενος μέσος όρος (ΚΜΟ) επτά ημερών ήταν 86 νέοι ασθενείς την ημέρα, στις 15 Ιουνίου φτάσαμε τους 104, στις 23 Ιουνίου τους 152 και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου εκτοξεύτηκε και διαμορφώθηκε στις 195 εισαγωγές ανά ημέρα.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το iatropedia.gr, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, στα οποία το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μετακινήσεις, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, γίνεται εκ νέου ανακατανομή στις κλινικές που θα σηκώσουν το βάρος των περιστατικών Covid, ενώ εκπονείται και σχέδιο για ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Αυτό που δυσκολεύει τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το γεγονός πως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργικότητα με τα non Covid-19 περιστατικά (χειρουργεία, άλλες νοσηλείες).

Κι έτσι εάν απαιτηθεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, η νοσηλεία περιστατικών Covid-19 να επεκταθεί δραματικά στο ΕΣΥ, θα προκληθεί ξανά σοβαρό πρόβλημα.

Μέτρα αν υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ

Αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μάσκα θα έπρεπε να επιστρέψει σε χώρους με συνωστισμό, φαίνεται πως ακόμη δεν θα ληφθούν μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κοροναϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Όπως τόνισε, υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

«Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εαν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», ανέφερε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!