17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 12:44

Κομισιόν: «Ναι» στο καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να οριστούν η Ουκρανία και η Μολδαβία, υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε μια ημέρα μετά την επίσκεψη των ισχυρότερων ηγετών της ΕΕ στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης.  Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, που επισκέφθηκαν το Κίεβο την Πέμπτη,εξέφρασαν όλοι την υποστήριξή τους στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι είχε ένα «σαφές μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποια έρχεται πριν από τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας, σημειώνει ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε ένα σαφές μήνυμα – και αυτό είναι ότι ναι, η Ουκρανία αξίζει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, ναι, η Ουκρανία πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη ως υποψήφια χώρα. Αυτό γίνεται με την κατανόηση ότι έχει γίνει καλή δουλειά, αλλά μένει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά. Ολόκληρη η διαδικασία βασίζεται στην αξιοκρατία, επομένως προχωρά αδιάκοπα και η πρόοδος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ουκρανία. Είναι λοιπόν στα χέρια της Ουκρανίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Στο τελευταίο του μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, λέγοντας πως η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όσο είναι τώρα.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την Ουκρανία. Ακόμη και με την υποστήριξη της Κομισιόν, θα περάσουν πιθανώς χρόνια μέχρι να δοθεί στα κράτη μέλη η ευκαιρία να εγκρίνουν την ένταξη του Κιέβου – σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει αρκετές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία ζητήσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, και η Γεωργία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και δέχθηκε μερική εισβολή από το Κρεμλίνο το 2008, ζήτησαν επίσης να ενταχθούν στην ΕΕ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής. Η Κομισιόν εκφράστηκε θετικά  για ως προς την προοπτική του να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ η Μολδαβία, ωστόσο, όσον αφορά τη Γεωργία ανακοίνωσε ότι πρέπει πρώτα να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι όλες προς το παρόν υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ. Το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν επίσης ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υποψήφιες χώρες. Οι χώρες με τις διαδικασίες με τη μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι στιγμής, για ένταξη στην ΕΕ, είναι η Τουρκία, η οποία έγινε υποψήφια χώρα το 1999 και η Βόρεια Μακεδονία, η οποία έγινε το 2005.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!