Σχέδιο αναβίωσης της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών εξήγγειλε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο αναβίωσης της υπαίθρου, των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών της Κύπρου μέσω δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών, αλλά και μέσω της αισθητικής αναβάθμισης των χωριών. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Κύπρος το αύριο» και αποτελεί το δεύτερο σχέδιο από τα τέσσερα που θα προκηρύξει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το σχέδιο έχει συνολική αξία 5 εκατ. ευρώ, τα 2 εκ. των οποίων θα βγουν μέσα από τη φετινή προκήρυξη, πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, απευθύνεται σε δύο κατηγορίες δικαιούχων: Πρώτον, τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στην αυθεντική διαδρομή εμπειριών με την ονομασία ‘’Heartland of Legends’’. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης είναι 200.000 ευρώ και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα ορεινά της Κύπρου η χορηγία είναι της τάξης του 75%, ενώ στην ύπαιθρο είναι της τάξης του 65%, πρόσθεσε. Το δεύτερο είδος των δικαιούχων είναι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να ενταχθούν σε ένα άλλο σύμφωνο ποιότητας του Υφυπουργείου Τουρισμού, το ‘’Colourful Villages’’ (Χρωματιστά Χωριά). Αυτοί οι δικαιούχοι θα δικαιούνται μέχρι και 100% επιχορήγηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 65.000 ευρώ, κάτι το οποίο έχει γίνει για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μια τριετία (ίσως και τετραετία, αν υπάρχουν ακόμα οι πόροι). Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο και τη δημιουργία χώρων για ένταξη στο ‘’Heartland of Legends’’, ο κ. Περδίος δήλωσε ότι το Υφυπουργείο επιθυμεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιωματικές εμπειρίες στους τομείς της γαστρονομίας, του κρασιού, της τέχνης, της χειροτεχνίας, της μεταποίησης και των παραδοσιακών προϊόντων. Ο δεύτερος στόχος, πρόσθεσε, είναι η αισθητική αναβάθμιση των χωριών, η οποία σημαίνει φύτευση περισσότερων λουλουδιών και πρασίνου, αλλαγή των πινακίδων ούτως ώστε να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες που όλοι βλέπουμε, αφαίρεση των πλαστικών καρεκλών και τραπεζιών από τα καφενεία και τους χώρους που ανήκουν στα κοινοτικά συμβούλια, αντικατάσταση κάδων και τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα χωριά.
«Για πρώτη φορά γίνεται κάτι στην Κύπρο που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη δημιουργία αυθεντικών εμπειριών, αλλά επίσης και στην αισθητική αναβάθμιση των χωριών μας», σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι «το να χτίζουμε μόνο και να έχουμε όμορφη πέτρα και όμορφα πλακόστρωτα δεν είναι αρκετό».
«Στο εξωτερικό παίζουν ρόλο και τα λουλούδια και οι πινακίδες και τα υλικά που είναι θετικά προς την αντίληψη που έχουμε για το περιβάλλον», κατέληξε.
Για το ίδιο θέμα, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι στόχος του Σχεδίου, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η παροχή στήριξης για περιορισμένης κλίμακας αποκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και ανοικτών χώρων για, μεταξύ άλλων, την επαναχρησιμοποίησή τους, προκειμένου να καταστούν επισκέψιμα / κατάλληλα για βιωματικές δραστηριότητες στους τομείς της γαστρονομίας, της δημιουργίας και της μεταποίησης, φιλοξενώντας παράλληλα καλλιτέχνες, χειροτέχνες, επισκέψιμα εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων κ.λπ.
Προστίθεται ότι άλλοι στόχοι του σχεδίου είναι η βελτίωση της αισθητικής και της προσβασιμότητας των ανοικτών χώρων, καθώς και η ανάπτυξη μορφών εναλλακτικού τουρισμού (όπως θρησκευτικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, γεωλογία κ.λπ.) και δραστηριοτήτων υπαίθρου (όπως τουρισμός περιπέτειας, αναρρίχηση, ποδηλασία, δασική αναψυχή κ.λπ.).
Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας προκήρυξης του Σχεδίου ανέρχεται σε €2.050.000, εκ των οποίων το €1.537.500 αφορούν το 2022, αναφέρει η γραπτή δήλωση.