18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:26

Η επικίνδυνη συρρίκνωση της Ελλάδας

Γράφει η Ανατολή Π.Κωνσταντινίδου*

Με μια θλιβερή πραγματικότητα αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι. Το δημογραφικό θέμα στην Ελλάδα αποτελεί μία πληγή που αιμορραγεί. Δυστυχώς ο πληθυσμός της Ελλάδας γηράσκει ενώ δε γεννιούνται παιδιά. Κοινώς η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα απ’ ότι γεννάει.

Μέχρι το 2100 η Ελλάδα θα υποστεί πληθυσμιακή μείωση 24% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 και 80 ετών  διαμορφώνεται σε 21,7% και 6,8% αντιστοίχως. Η Eurostat δημοσίευσε έκθεση και συγκεκριμένα για την Ελλάδα αναφέρει ότι οι μισοί Έλληνες πλέον είναι άνω των 50 ετών. Αυτό καθιστά την Ελλάδα σε μία εκ των πιο γερασμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα μέχρι το 2030 θα έχει σπάσει το ρεκόρ ως η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολυπαραγοντικό θέμα το δημογραφικό

Η εύκολη απάντηση στο δημογραφικό είναι ότι οι γυναίκες αργούν να παντρευτούν λόγω της ανάγκης του για επαγγελματική εξέλιξη. Βγήκαν στην αγορά εργασίας και επιθυμούν να φτάσουν στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας. Ισχυρισμός καθόλου βάσιμος διότι οι γυναίκες και τα νέα ζευγάρια τολμούν αλλά βρίσκουν εμπόδια προς την Ιθάκη. Η πολιτεία ισχυρίζεται ότι τα νέα ζευγάρια ως άλλος Οδυσσέας δε χρειάζονται να φοβούνται του Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες. Μπορούν να φτάσουν στην Ιθάκη τους. Ξεχνάει όμως η Πολιτεία ότι όσο πολυμήχανα και να είναι τα ζευγάρια χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και όχι σπασμωδικές κινήσεις προς χάριν εντυπώσεων.

Ο δάσκαλος και η νηπιαγωγός θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα

Ακούστηκε ως πρόταση ότι μία λύση για το δημογραφικό είναι τα παιδιά να παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 17.30 αντί στις 16.00 που αποχωρούν σήμερα. Δηλαδή η παράταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών θα δώσει λύσει στο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα μας. Χωρίς βέβαια να αναρωτιέται η Πολιτεία πως ακριβώς θα λύσουν οι εκπαιδευτικοί το δικό τους δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά όπως είναι γνωστό πάλι θα βάλει πλάτη ο δασκαλάκος γιατί έτσι τον αποκαλεί η κοινωνία. Δείχνοντας την πλήρη απαξίωση στο πρόσωπο του.

Λύσεις ουσίας και όχι πυροτεχνήματα

Όντως οι Ελληνίδες κάνουν πολύ λίγα παιδιά. Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Λίγα ζευγάρια συμβιώνουν και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, από ό,τι στο παρελθόν. Η μέση ηλικία των γυναικών όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξάνεται, ενώ αυξάνεται και η μέση ηλικία του πρώτου γάμου, μειώνονται οι γάμοι και αυξάνονται τα διαζύγια σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που πραγματοποιήθηκε για χάριν της διαΝΕΟσις. Τα ζευγάρια χρειάζονται μισθούς αξιοπρεπής που να ανταποκρίνονται στις σπουδές τους και να τους εξασφαλίζουν μία ζωή όπως των υπόλοιπων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε νοείται να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μισθοί μας να είναι τρίτων χωρών. Τα ζευγάρια χρειάζονται ευκαιρίες εργασίας και δημιουργίας ώστε να υπάρχει η ελπίδα στο όνειρο της οικογένειας.

*Ανατολή Π.Κωνσταντινίδου

Εκπαιδευτικός

Δημ.Σύμβουλος-πρ.Αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Εμπνεύστρια δράσης ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

Σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!