Το Κατάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επέλεξε τον γαλλικό γίγαντα υδρογονανθράκων TotalEnergies ως τον πρώτο ξένο εταίρο που θα αναπτύξει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο και, τελικά, θα κατευνάσει τους ενεργειακούς φόβους της Ευρώπης.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επιλογή της TotalEnergies ως πρώτου εταίρου στο έργο North Field East (NFE)», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Σέριντα Αλ-Καάμπι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.
Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου θα λάβει μερίδιο 6,25% στο έργο ως μέρος μιας κοινοπραξίας με την QatarEnergy (QE), τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουαγιανέ, στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Το NFE αποτελεί μέρος του υπεράκτιου έργου επέκτασης του North Field, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο που μοιράζεται το Κατάρ με το Ιράν. Το North Field αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με το QE. Αυτά τα αποθέματα εκτείνονται κάτω από τη θάλασσα στο ιρανικό έδαφος, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα South Pars παρεμποδίζονται από διεθνείς κυρώσεις.
Έργο 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Σύμφωνα με τον υπουργό Αλ-Καάμπι, άλλες συμφωνίες θα ανακοινωθούν «στο εγγύς μέλλον». Η Exxon Mobil, η Shell και η ConocoPhillips προσπαθούν να συμμετάσχουν στην επέκταση του έργου που το Κατάρ αρχικά ήθελε να χρηματοδοτήσει μόνο του, δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το μερίδιο ξένων κολοσσών πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να είναι περίπου 25% στο έργο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια δολάρια και να αυξήσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 60% έως το 2027,.
Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της QE, είπε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026 και η επέκταση ήταν «σε καλό δρόμο».
Το Κατάρ είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απευθυνθεί πολλάκις στο εμιράτο του Κόλπου τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έδωσε νέα ώθηση στα έργα LNG.