22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 16:10

Οι βηματισμοί χελώνας και το σύγχρονο κράτος

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Προέδρου Αναστασιάδη όταν εξελέγη στην Προεδρία ήταν ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας και του κράτους. Γνωρίζοντας τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του δημόσιου τομέα, ανήγαγε το θέμα σε προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής. Για το σκοπό αυτό έλαβε διάφορα μέτρα, ενώ κατάρτισε και τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Παρά όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, ο δημόσιος τομέας δεν άλλαξε ή βελτιώθηκε ελάχιστα. Σήμερα, συνεχίζει να είναι γραφειοκρατικός, να χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στη διαχείριση εργασιών, να έχει επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και γενικά να μην εξυπηρετεί, όπως πρέπει τους πολίτες.

Και όλα αυτά, παρά την πρόσληψη μεγάλου αριθμού νέου προσωπικού και τη διάδοση στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη δημόσια υπηρεσία.

Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η κοινή διαπίστωση ότι ο δημόσιος τομέας δεν ανταποκρίνεται στο έργο και την αποστολή του. Αφ’ ενός πάσχει ο ίδιος εκ των έσω και αδυνατεί να λειτουργήσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα, και αφ’ ετέρου, δυσκολεύει τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος κατ’ ανάγκη προσφεύγει στο δημόσιο για σχετικές αποφάσεις.

Τα αίτια αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι γνωστά σε όλους. Η δομή, η φιλοσοφία, η κουλτούρα και οι πρακτικές εργασίας του δημόσιου τομέα είναι απηρχαιωμένες. Τα περισσότερα στελέχη του δεν αισθάνονται ότι έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι πολίτες πρέπει να κάνουν γρήγορα τις δουλειές τους. Δεν τους απασχολεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Μόνη έγνοια τους είναι η αναβάθμιση της θέσης τους, οι προαγωγές τους και η αύξηση του μισθού τους. Αυτά είναι τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα τους.

Όλοι μας έτυχε να τηλεφωνήσουμε σε δημόσιες υπηρεσίες και κανένας να μην απαντά το τηλέφωνο. Όλοι μας επισκεφθήκαμε δημόσιες υπηρεσίες και δεν εξυπηρετηθήκαμε γρήγορα και επαρκώς. Όλοι μας αποστείλαμε επιστολές στο δημόσιο και δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση.

Σήμερα, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι η τωρινή εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κύπρος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε το κράτος να ξεφύγει από τους βηματισμούς χελώνας.

Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πολύ καλή, αλλά όχι αρκετή. Χρειάζεται να αλλάξουμε και τη νοοτροπία των εργαζομένων στο δημόσιο.

Πρέπει να διαφοροποιηθούν οι δομές, ο τρόπος λειτουργίας και το γενικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Αν δεν αλλάξουν αυτά, η τεχνολογική αναβάθμιση που τώρα επιχειρείται δεν θα βοηθήσει.

Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, απαιτούνται και άλλα μέτρα. Ελπίζουμε αυτό να το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση και οι συντεχνίες του δημόσιου τομέα.

Μια ολιστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας δεν θα είναι μόνο υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων στο δημόσιο.

Αν αυτό γίνει κατανοητό, τότε έχουμε ελπίδα να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, ευέλικτη και αποδοτική δημόσια υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μείνουμε μια χώρα που ο δημόσιος τομέας θα βάζει συνεχώς φρένο στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!