18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:20

Ο ΓΓ του ΟΗΕ πιέζει να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει να οριστεί νέα ημερομηνία για να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, έπειτα από την κατάρρευση της διαδικασίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Σε έκθεσή του που υποβλήθηκε στο  Συμβούλιο Ασφαλείας και αντίγραφά της περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου και του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι το να υπάρξει «καθαρός, συναινετικός δρόμος προς τις εκλογές είναι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, πολιτική ανάγκη».

Η κρίση στη Λιβύη άρχισε να αναζωπυρώνεται μετά την ακύρωση των εκλογών, που θεωρούνται κρίσιμες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος της βόρειας Αφρικής.

«Ο πόθος του λαού της Λιβύης να αναδείξει τους ηγέτες του μέσω δίκαιων, αξιόπιστων δημοκρατικών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική και σταθερή χώρα πρέπει να εκπληρωθεί», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση. Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη διεθνών εταίρων της Λιβύης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντική.

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για τις εκλογές, που ακυρώθηκαν εν μέσω άλυτων διενέξεων για τους κανόνες ενώ προβλεπόταν να γίνουν τον Δεκέμβριο. Η χώρα έχει και πάλι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία υπό τον πρωθυπουργό Άμπντουλ Χαμίντ Ντμπάιμπα στην Τρίπολη και άλλη μία υπό τον διορισμένο από το κοινοβούλιο νέο πρωθυπουργό, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

«Οι λιβυκοί θεσμοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν ευθύνη να ξαναρχίσουν την εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

Αξίωσε «όλοι» οι παράγοντες να «απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαιρέσεις, να οδηγήσουν στο ξέσπασμα συγκρούσεων και να απειλήσουν τις προόδους που εξασφαλίστηκαν με δυσκολία προς τη σταθερότητα και την ενότητα τα τελευταία δύο χρόνια».

Η Λιβύη δεν έχει μπορέσει ακόμη να βάλει τέλος στο χάος που επικράτησε μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Μετατράπηκε στην πορεία των ετών σε πεδίο σύγκρουσης δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα σε ξένες δυνάμεις και θεωρείται πως υπάρχει πλέον κίνδυνος να βυθιστεί ξανά σε εμφύλιο πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!