8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 7:08

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το οικονομικό «πρωτόκολλο» Τουρκίας – ψευδοκράτους

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας – ψευδοκράτους, ενώ η εν λόγω «συμφωνία» δημοσιεύθηκε σήμερα και στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι αντιδράσεις αφορούν και οικονομικές αλλά και πολιτικές ρήτρες της «συμφωνίας», την ώρα που τα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν πως πατάτες και ντομάτες έχουν φτάσει στα ύψη και η αγορά τους είναι πλέον όνειρο. Η Κίπρις ποστασί δημοσιεύει φωτογραφίες από ανοικτή, λαϊκή αγορά όπου το κιλό οι πατάτες έφτασαν τις 30 ΤΛ (1.80 ευρώ) και οι ντομάτες 31,90 ΤΛ (1.90 ευρώ).

Εκμηδενίστηκε η αγοραστική δύναμη του κόσμου, σημειώνει η τ/κ ιστοσελίδα η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου, Μεχμέτ Σαϊντάμ που λέει: «Ισχυρίζομαι ότι δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε τίποτε από τις υπεραγορές με δικά μας χρήματα». Σημειώνοντας ότι δεν παράγουν τίποτε στα κατεχόμενα κι όλα εισάγονται, ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί, καύσιμα. Εκτίμησε δε ότι νέα αύξηση 4 ΤΛ έρχεται στην βενζίνη, λόγω της αύξησης της ισοτιμίας δολαρίου, κι αυτό θα σημάνει νέες αυξήσεις σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα Κίπρις γράφει σήμερα πρωτοσέλιδα ότι λόγω της υψηλής τιμής του δολαρίου και των εισαγωγών σχεδόν όλων των προϊόντων σε δολάρια, στα κατεχόμενα ζούνε «τον πληθωρισμό του νομισματικού δείκτη». Η εξάπλωση της χρήσης της ΤΛ είναι ένα θέμα που προκάλεσε αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, σημειώνει το δημοσίευμα, όπως και η περίληψη της ρήτρας για δάνεια προς το ψευδοκράτος σε δολάρια, πέραν του ποσού του 1,50 δισ. ΤΛ . Οικονομολόγοι επισημαίνουν και στην Κίπρις ότι ακόμα και οι εισαγωγές από την Τουρκία γίνονται μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σημειώνουν δε ότι μπορεί το «επίσημο» νόμισμα του ψευδοκράτους να είναι η τουρκική λίρα, αλλά «είναι ελεύθερο για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να κατέχουν ξένο νόμισμα, να αποταμιεύουν σε ξένο νόμισμα, να χρησιμοποιούν ξένο νόμισμα ως μέσο συναλλαγής και να έχουν εντολές πληρωμής και συμβάσεις σε ξένο νόμισμα».

Ο οικονομολόγος Οκάν Βελί Σιαφακλί ανέφερε στην Κίπρις ότι τα «πανεπιστήμια» (ΣΣ: σημαντικός τομέας της οικονομίας του ψευδοκράτους) έχουν έξοδα, ενοίκια, έξοδα αυτοκινήτων σε ξένο νόμισμα και διερωτήθηκε εάν αυτό θα έρθει να περιοριστεί με «νομοθετική» ρύθμιση.

Ο οικονομολόγος, Γκιουκτσέ Σαϊντάμ δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία έπρεπε να περάσει από «9 φίλτρα» και να λαμβάνονται νομικές απόψεις, ενώ διερωτήθηκε πως θα γίνει οικονομία στα «δημόσια» οικονομικά, «με το να πουληθούν οχήματα του «δημοσίου»; Σημείωσε δε ότι γίνεται λόγος για αύξηση των εσόδων του ψευδοκράτους, αλλά δεν αναφέρεται πώς θα γίνει αυτό.

«Αυτό είναι θέμα επιβίωσης, ο τ/κ λαός θα στηρίξει την δική του βούληση», ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. «Τώρα είναι η ώρα για να αγωνιστούμε όλοι μαζί», είπε. Επιβάλλεται, συνέχισε, να κάνουν μόνοι τους ένα πλάνο 5ετους διάρκειας για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του ψευδοκράτους και να το περάσουν από την «βουλή». «Μετά από αυτό πρέπει να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο. Γιατί το σωστό είναι το πρωτόκολλο να υπογραφεί στο πλαίσιο των δικών μας αρχών για την ανάπτυξη».

Η Τουρκία, συνέχισε, δεν είναι υποχρεωμένη να στηρίζει κάθε δική τους πρόβλεψη/πρόταση, αλλά το «πρωτόκολλο» θα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις ρήτρες που η Τουρκία στηρίζει. Τα «πρωτόκολλο» πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε και όχι «με ασαφείς εκφράσεις».

Το συγκεκριμένο «πρωτόκολλο», είπε, περιλαμβάνει ρήτρες που δεν έχουν σχέση με την οικονομία και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας». Πρόκειται για ένα «πρωτόκολλο», ανέφερε, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, καθιστά άχρηστα ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που περιλαμβάνονται στο «σύνταγμα» και άλλα τα περιορίζει.

Επέκρινε δε την «κυβέρνηση» ότι εγκατάλειψε τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους στη σωστή βάση και τις μετάτρεψε σε σχέση «κηδεμόνα».

Σε σημερινή της ανακοίνωση η συντεχνία των τ/κ δασκάλων αναφέρει ότι ζούνε την πιο σκοτεινή περίοδο, δεν υπάρχει ελπίδα ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Μια περίοδο που όλοι ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, μια περίοδο χωρίς σεβασμό και χωρίς επίπεδο, προστίθεται.

Η συντεχνία χαρακτηρίζει το «πρωτόκολλο» «φιρμάνι παράδοσης» που προσπαθεί να δώσει τα κλειδιά και την  βούληση των Τ/κ. Θεωρεί ότι κάποιοι κοροϊδεύουν τον κόσμο ονομάζοντάς το αυτό «πρωτόκολλο συνεργασίας» καις σημειώνει ότι ενώ για την κατασκευή σχολείων υπάρχει κονδύλι 3 εκ ΤΛ στον προϋπολογισμό (του ψευδοκράτους), περιλαμβάνονται 620 εκ ΤΛ για την κατασκευή του νέου «προεδρικού». Δεν μπορεί να αναμένεται ότι ο «λαός» θα τα αποδεκτεί αυτά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων.

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι, που ζούμε σε αυτό το νησί για αιώνες, αναμένουμε ανεκτικότητα, σεβασμό, κατανόηση, σεβασμό στη δημοκρατία, τις κοσμικές αξίες μας, τη θέλησή μας, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τις συνήθειες ζωής και τις πεποιθήσεις μας. Σταματήστε να παρεμβαίνετε, να προσπαθείτε να (μας) αλλάξετε και να (μας) εκπαιδεύεστε!», αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας.

Οι τ/κ δάσκαλοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε και «οποιαδήποτε παρέμβαση εναντίον αυτής της κοινωνίας, του τρόπου ζωής της, των παραδόσεων, των συνηθειών, της κουλτούρας, του εαυτού της και της θέλησής της θα αποτύχει πολύ σκληρά και δυνατά και ο λαός θα κάνει ό,τι χρειάζεται ενάντια στις μαριονέτες που έχουν διαπράξει αυτή την προδοσία στην κοινωνία τους».

Οι Τ/κ, καταλήγει, δεν πρόκειται να φορέσουν αυτό το γιλέκο που άλλοι έραψαν γι’ αυτούς και ούτε πρόκειιται να συγχωρέσουν αυτούς που το έκαναν, ούτε κι αυτά που έκαναν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!