Οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου έφτασαν στο σημείο να επαιτούν για περίθαλψη, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτουργεί μόνο για ασθενείς με κορωνοΐό, αναφέρει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις για τις οποίες το νοσοκομείο Λάρνακας αρνήθηκε να περιθάλψει ασθενείς της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο «κρατούν τις διαθέσιμες κλίνες του νοσηλευτηρίου για τους ασθενείς της Λάρνακας».
Ανυπόστατες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ο διευθυντής ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου, Γιώργος Καροτσάκης, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διάκρισης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου δεν πρέπει να θυσιάζονται και να γίνονται ασθενείς δεύτερης κατηγορίας χωρίς νοσηλευτήριο.
«Σήμερα οι κάτοικοι της επαρχίας Αμμοχώστου δεν έχουν που να νοσηλευτούν», ανέφερε, εξηγώντας πως «οι ασθενείς της επαρχίας σε περίπτωση νοσηλείας θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο Λάρνακας και επειδή θεωρούμαστε ξένοι, θα πρέπει να δοθεί άδεια για να νοσηλευτεί εκεί ο ασθενής».
Όταν αποστέλλεται ένας ασθενής από το νοσοκομείο Αμμοχώστου, θα πρέπει να δοθεί άδεια κατά πόσο θα μπορεί ή όχι αυτό το περιστατικό να νοσηλευτεί, συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αρνούνται να περιθάλψουν ασθενείς της επαρχίας μας γιατί σύμφωνα με τον ίδιο κρατούν τις διαθέσιμες κλίνες του νοσηλευτηρίου για τους ασθενείς της Λάρνακας» είπε ο κ. Πυρίλλης.
Προτείνει δε, να επαναξεταστεί η λειτουργεία του νοσοκομείο Αμμοχώστου λέγοντας πως «εφόσον λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ανοίγουν κι άλλοι θάλαμοι νοσηλείας θετικών στο κορωνοΐό ασθενών, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου. Θα πρέπει κι άλλα νοσηλευτήρια να αναλάβουν αυτούς τους ασθενείς, ώστε να επαναλειτουργήσουν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου κλινικές προς εξυπηρέτηση των ασθενών της επαρχίας μας».
Ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως τους τελευταίους οκτώ μήνες η επαρχία Αμμοχώστου έχει «φορτωθεί», κατά την έκφρασή του, το βάρος της νόσου για λογαριασμό όλης της Κύπρου. «Οι νοσηλευτές της επαρχίας μας που εργάζονται ακούραστα δουλεύουν υπερβάλλοντας εαυτόν, ενώ νοσηλευτές από άλλες επαρχίες που διορίζονται στο νοσοκομείο αναφοράς, αρνούνται να εργαστούν εδώ» είπε.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις ΟΚΥπΥ για αποπεράτωση των δύο ορόφων του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου είπε πως «πρέπει να ρωτήσουμε τον ΟΚΥπΥ να μας πει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες του δεύτερου και τρίτου ορόφου των νέων πτερύγων του νοσοκομείου γιατί φαίνεται τα πράγματα κυλούν πολύ αργά».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν. «Θα πρέπει μέχρι μέσα Ιανουαρίου, όπως ήταν και οι δεσμεύσεις του ΟΚΥπΥ, οι δύο αυτοί όροφοι να λειτουργήσουν» είπε.
«Αν συμβεί αυτό θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος που φοβάται να επισκεφθεί το νοσοκομείο Αμμοχώστου γιατί λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς» συμπλήρωσε.
Κατέληξε λέγοντας πως οι νοσηλευτές και οι γιατροί τους νοσοκομείου αναφοράς είναι ήρωες που ρισκάρουν τη ζωή τους και στερούνται τις οικογένειές τους.
Ανυπόστατες χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ο διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου, Γιώργος Καροτσάκης, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διάκρισης επαρχιών, αλλά πρόκειται για θέμα προγραμματισμού και λειτουργίας του νοσοκομείου Λάρνακας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το νοσοκομείο Λάρνακας δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει πλήρως όλες τις ανάγκες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. «Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίες και στον αυξημένο όγκο που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο του νοσοκομείου Αμμοχώστου, όμως γίνεται αξιολόγηση ανά περιστατικό και όχι με βάση την προέλευση» είπε.
Όσον αφορά τις αναφορές του Δημάρχου Παραλιμνίου περί μη διάθεσης κλινών στους ασθενείς της επαρχίας, ανέφερε πως υπάρχουν κλίνες που διατηρεί το νοσοκομείο, αλλά όχι για να τις διαθέσει σε Λαρνακείς. Οι κλίνες αυτές, εξήγησε, διατηρούνται για επείγοντα περιστατικά που μπορεί να αντιμετωπίσει το νοσηλευτήριο.
«Δέχομαι και κατανοώ τις αντιδράσεις του Δημάρχου Παραλιμνιου», είπε τονίζοντας πως στο νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, η αιμοκάθαρση, οι προσωπικοί και οι ειδικοί ιατροί. Η Λάρνακα, σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει την Αμμόχωστο και στηρίζει το νοσοκομείο αναφοράς με προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς.
Υπάρχουν, συνέχισε, «τεχνικές δυσκολίες κάποιες φορές στη μεταφορά των ασθενών από το ένα νοσηλευτήριο στο άλλο και δυσκολία στον προγραμματισμό των χειρουργείων». Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως εξήγησε, κάποια περιστατικά μεταφέρονται στη Λευκωσία.
Κάλεσε δε τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πανδημία και να ενταχθεί στον ΟΚΥπΥ. «Ο ιδιωτικός τομέας των δύο περιοχών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό γιατί είναι μειωμένα και συγκεκριμένα τα κέντρα που μπορούν να αναλάβουν» είπε. Καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορωνοϊού ξαλαφρώνοντας τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Διαβεβαίωσε πως δεν σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο και γίνονται συνέχεια προσπάθειες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να ενισχύονται τα δύο νοσηλευτήρια, Αμμοχώστου και Λάρνακας, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να παρέχουν τις κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς.