Της Νατάσας Στασινού
Το ράλι του δολαρίου δεν έχει τέλος και οι επιπτώσεις του είναι σημαντικές για όλη την παγκόσμια οικονομία, σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης και εκρηκτικού πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο σενάρια για συντονισμένη δράση από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη με στόχο την χειραγώγηση του αμερικανικού δολάριου και τελικά την υποτίμησή του. Μπορεί να ακούγεται αδιανόητο. Αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν, πριν από σχεδόν μισό αιώνα.
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1985 υπεγράφη η συμφωνία Plaza Accord. Πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης στο οποίο συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των G5: ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιαπωνίας. Αυτό που συμφωνήθηκε τότε ήταν πως θα πρέπει να υποτιμηθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ιαπωνικού γεν και του γερμανικού μάρκου, προκειμένου να διορθωθούν οι εμπορικές ανισορροπίες.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να περοιρίσουν το έλλειμμά τους. Ιαπωνία και Γερμανία υποσχέθηκαν να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση μέσω πολιτικών, όπως η εφαρμογή φοροελαφρύνσεων. Παράλληλα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να παρέμβουν απευθείας στις αγορές συναλλάγματος.
Το 1985 η παγκόσμια οικονομία υπέφερε από καλπάζοντα πληθωρισμό, η Federal Reserve προχωρούσε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και το αμερικανικό δολάριο ήταν σε τροχιά διαρκούς ανατίμησης. Μίας ανατίμησης που οι μεγάλοι του πλανήτη συμφώνησαν ότι είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Το σημερινό σκηνικό δεν διαφέρει πολύ. Σύμφωνα με το Bloomberg η συζήτηση για μία νέα Plaza Accord έχει ανοίξει ήδη από ειδικούς.
Το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί 6,5% από τις αρχές του έτους. Είναι πλέον πολύ κοντά στην απόλυτη ισοτιμία του 1:1 με το ευρώ- για πρώτη φορά από το 2002- και σε υψηλά δύο ετών έναντι του ιαπωνικού γεν. Οι επενδυτές μάλιστα προβλέπουν ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί κάτω από τα 90 σεντς του δολαρίου καθώς τα βήματα της Fed στις επιτοκιακές αυξήσεις είναι πολύ ταχύτερα από εκείνα της ΕΚΤ. Και βλέοπυν επίσης πτώση του γεν στα 150 ανά δολάριο.
Για να υπάρξει η όποια συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές ωστόσο θα πρέπει πρώτα από όλα οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και το δικό τους. Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν ότι ο συναγερμός θα σημάνει εάν γίνει πραγματικότητα η εκτίμηση για υποτίμηση του ευρώ από το 1,05 δολάριο σήμερα στα 90 σεντ του δολαρίου. Καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Αν κινδυνεύσει με ύφεση, το ισχυρό δολάριο θα είναι σημαντικό πλήγμα για την αγορά εργασίας.
Η άνοδος της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές είναι ακόμη ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το Πεκίνο θα πρέπει και αυτό να ακολουθήσει στην όποια συντονισμένη δράση, για να έχει αυτή αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν το γιουάν δεν είναι σε τέτοια επιπεδα, που να αισθάνεται την πίεση να συμμετέχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.