Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσει συνομιλίες με Πακιστανούς αξιωματούχους την Τετάρτη για την αποδέσμευση κρίσιμων κεφαλαίων, μια διαδικασία που επιβραδύνεται από τις ανησυχίες για τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα της Νότιας Ασίας.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Πακιστάν έχει επανειλημμένα αναζητήσει διεθνή υποστήριξη για την οικονομία του, η οποία έχει πληγεί από το ακρωτηριαστικό εθνικό χρέος, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την κατακόρυφη πτώση της ρουπίας.
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν, και αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πιθανό να είναι οι δαπανηρές επιδοτήσεις — ιδίως για τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια — και ο Υπουργός Οικονομικών Μιφτάχ Ισμαήλ δήλωσε ότι θέλει οι δύο πλευρές “να βρουν μια μέση λύση”.
«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει το ΔΝΤ ότι για λόγους πολιτικής σταθερότητας είναι σημαντικό να διατηρηθούν τουλάχιστον ορισμένες από τις επιδοτήσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος Shahrukh Wani.
«Το ΔΝΤ θα πει πιθανώς, σωστά, ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες και θα πρέπει να αποσυρθούν για να καταστεί διαχειρίσιμο το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.
Ένα πακέτο διάσωσης έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΔΝΤ που υπεγράφη από τον πρώην Πρωθυπουργό Imran Khan το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως, επειδή η κυβέρνησή του αψήφησε τις συμφωνίες για περικοπή ή τερματισμό ορισμένων επιδοτήσεων και βελτίωση της είσπραξης εσόδων και φόρων.
Το Ισλαμαμπάντ έχει λάβει μέχρι στιγμής 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με το πρόγραμμα να λήγει εντός του τρέχοντος έτους.
Οι αξιωματούχοι επιδιώκουν παράταση του προγράμματος έως τον Ιούνιο του 2023, καθώς και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με έναν συνασπισμό που απομάκρυνε τον Χαν σε ψηφοφορία μομφής τον περασμένο μήνα, έχει δεσμευτεί να εκκινήσει την υπό κατάρρευση οικονομία, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η εύθραυστη κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει να λάβει σκληρές αποφάσεις.