22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 11:32

ΓΓ ΟΠΕΚ: Το πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν «όπλο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσαν χθες Πέμπτη τους ηγέτες των κρατών του κόσμου να μη χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πολιτικό «όπλο».

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο και ο Νικολάς Μαδούρο συζήτησαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας για περίπου μιάμιση ώρα και συμφώνησαν στο ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω, με σεβασμό, έκκληση στους ηγέτες να σέβονται τις βασικές αρχές του ΟΠΕΚ (…) δυνάμει των οποίων πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί το πετρέλαιο — δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όπλο, ή για την επιβολή τιμωρίας», είπε ο κ. Μπαρκίντο.

Θέση που ενστερνίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, για τον οποίο τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο οφείλουν να εξαιρούνται από «όλα τα είδη κυρώσεων».

«Βλέπουμε τις υποτιθέμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και το αποτέλεσμα μπούμερανγκ στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αναφερόμενος στα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Μπαρκίντο έφθασε στη Βενεζουέλα την 6η Μαΐου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του περιηγήθηκε σε διάφορα διυλιστήρια της χώρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Αϊσάμι. Ο Νιγηριανός συναντήθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, με την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες.

Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση αυτή τον Αύγουστο, διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αφότου ανέλαβε το 2016.

Η Βενεζουέλα, που άλλοτε είχε το προσωνύμιο «Σαουδική Βενεζουέλα», λόγω των τεράστιων αποθεμάτων αργού που διαθέτει, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων εδώ και χρόνια.

Αφού είδε την παραγωγή της να υποχωρεί από τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014 στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 400.000 βαρελιών το 2020, το Καράκας άρχισε να την ανεβάζει ξανά (στα 680.000 βαρέλια την ημέρα το 2021, κατά τον ΟΠΕΚ), ωφελούμενο από την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις αγορές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!