Η Ρωσία έχει παγώσει τα μηνιαία στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές. Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, τα δεδομένα των βασικών εμπορικών εταίρων της αποκαλύπτουν ότι τον Μάρτιο οι εισαγωγές της συρρικνώθηκαν αισθητά, αλλά οι εξαγωγές της αυξήθηκαν, χάρη στο άλμα των τιμών ενέργειας.
Η CE συγκέντρωσε στοιχεία από 15 χώρες , οι οποίες πριν από τον πόλεμο κάλυπταν το ήμισυ του εμπορίου της. Αυτές περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), αλλά όχι την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Με βάση αυτά τα στοιχεία υπολογίζει ότι οι ρωσικές εισαγωγές έκαναν (σε όρους δολαρίου) βουτιά 45% σε μηνιαία βάση, από τα 28 στα 16 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται από ΗΠΑ και Ινδία (μεγαλύτερη του 80%) και από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία (μεγαλύτερη του 60%). Οι εισαγωγές από Κίνα μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 25%.
Η αξία των ρωσικών εξαγωγών υπολογίζεται ότι ήταν αυξημένη κατά περίπου 2% σε μηνιαία βάση, αφού η άνοδος των τιμών ενέργειας υπερκάλυψε την μικρή πτώση στον όγκο των εξαγωγών. Εκτιμάται ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα έκαναν άλμα 17%. «Αυτό αποκαλύπτει ότι πιθανότατα η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας» σημειώνει η Capital Economics.
Το αποτέλεσμα ήταν μία συνολική μεγάλη αύξηση στο εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας, όπως φαίνεται στο ακόλουθο γράφημα.
H βουτιά στις εισαγωγές είναι το πρώτο δείγμα ισχυρού πλήγματος στην εσωτερική ζήτηση εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, με την Capital Economics να υπολογίζει ότι αυτή όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα είναι ακόμη βαθύτερη το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο τα έσοδα στα ρωσικά ταμεία από τις εξαγωγές της χώρας θα παραμείνουν υψηλότατα.