Βουτιά πραγματοποίησαν οι αμερικανικές μετοχές το βράδυ της Πέμπτης, ενώ οι ασιατικές μετοχές την Παρασκευή υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων καθώς επιδεινώθηκε το επενδυτικό κλίμα λόγω ανησυχιών ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η επιθετική κινέζικη πολιτική για μηδέν κρούσματα COVID-19 θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την ανάπτυξη, ενώ δεν θα δαμαστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.
Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 153 μονάδων ή 3,56%, για να κλείσει στις 4.146,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε βουτιά 647,16 μονάδων ή 4,99%, στις 12.317. Ο Dow Jones σημείωσε μεγάλη πτώση 1.063,09 μονάδων ή 3,12%, στις 33.997,97 μονάδες.
Ο δείκτης Ασίας – Ειρηνικού MSCI, από τον οποίο εξαιρείται η Ιαπωνία, σημείωσε πτώση 2,54%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις 16 Μαρτίου, την στιγμή μάλιστα που ο Κινέζος Aντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιού Χε δεσμευόταν να στηρίξει τις αγορές και την κινεζική οικονομία. Το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,6%. Αντίθετα μικρά κέρδη 0,8% κατέγραψε το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία μετά το άνοιγμα της αγοράς από τριήμερες διακοπές λόγω αργιών.
Οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Fed, τα μικτά κέρδη από ορισμένες μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης, η σύγκρουση στην Ουκρανία και τα lockdown που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα έχουν κτυπήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα την Wall Street, επισκιάζοντας την καλή πορεία που διέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ο Άντονι Σαγκλιμπίν, στρατηγικός αναλυτής των αγορών στην Ameriprise Financial δήλωσε ότι οι επενδυτές «ανησυχούν ότι όταν φτάσουμε στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Fed θα είναι τόσο επιθετική με την αύξηση των επιτοκίων που θα οδηγήσει την (αμερικανική) οικονομία σε ύφεση”, προσθέτοντας ότι “υπάρχει ένα συνολικά συνολική αρνητικό κλίμα στην αγορά».