9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:31

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρουσμάτων και στην Ελλάδα

Εντείνεται η ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπάει τα παιδιά, την ώρα που αυξάνονται  τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η χώρα μας, καθώς οι παιδίατροι είναι πλέον ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αναφέρουν στον ΕΟΔΥ κάθε ύποπτο περιστατικό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση ενώ καλούν τους γονείς να δώσουν σημασία στα σημάδια της ηπατίτιδας, επισημαίνοντας ότι όταν η ασθένεια εισέρχεται σε σοβαρό στάδιο, παρουσιάζεται ίκτερος.

«Η Ελλάδα δεν έχει ασυλία»

Μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σημειώνει ότι «περιμένουμε κρούσματα οξείας ηπατίτιδας και στην Ελλάδα σύντομα».

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA.

Εκείνο που έχουν παρατηρήσει οι παιδίατροι είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ευάλωτο, διότι δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια λόγω μάσκας και αντισηπτικών: «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο  της καραντίνας», είπε.

Τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη.

  • Διαβάστε επίσης: Γιατί σταμάτησαν οι μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά στην Ελλάδα

Τι πρέπει να γίνει ενόψει ανοίγματος των σχολείων

Εκείνο που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι ότι ανάμεσα σε 200 περιστατικά το 10% εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα, απειλήθηκε η ζωή τους και περίπου 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Είναι μία δύσκολη επέμβαση που δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε ορισμένα κέντρα του εξωτερικού».

Με τα σχολεία να ανοίγουν εντός των επόμενων ημερών εκείνο που συνέστησε ο παιδίατρος ήταν να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής: «Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί»

Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό», είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον Σκάι, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί».

Η ίδια συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις», ενώ επισήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό.

Η συσχέτιση με τον κοροναϊό

Για τη συσχέτιση με τον κοροναϊό είπε ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κοροναϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η κα Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δε μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά είναι μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,  Γκίκα Μαγιορκίνη, «πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν».

Στο μικροσκόπιο του ECDC

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

«Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα», σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα δεδομένα από την έξαρση στη Βρετανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών στη Βρετανία.

Σε μία έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών καταγράφεται η πρόοδος και οι εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας- οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσιάζοντας την έκθεση, οι υποθέσεις των Βρετανών ερευνητών (με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα είναι οι εξής:

1. Κάποιος – ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ότι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Β. προηγούμενη λοίμωξη κοροναϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κοροναϊό
Δ. έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα

3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη

4. Μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!