16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:53

Στις αγορές για πάνω από 1 δισ. ευρώ – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 7ετες

Του Θάνου Τσίρου
Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P εκμεταλλεύεται ο ΟΔΔΗΧ και προχωρεί στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για τον χρόνο της δεύτερης εξόδου της χώρας στις αγορές μέσα στο 2022 -και της πρώτης μετά το ξέσπασμα του πολέμου– το οικονομικό επιτελείο τηρούσε σιγήν ιχθύος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Οι επαφές με εκπροσώπους επενδυτών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά και η αναβάθμιση από τη S&P εκτιμήθηκε ότι δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα και σήμερα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, θα προχωρήσει η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου.

H αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%. Η τρέχουσα απόδοση του 7ετούς βρίσκεται στο επίπεδο του 2,4% (σ.σ.: χθες καταγράφηκε ανοδική τάση μετά και τη δημοσίευση της είδησης για την επανέκδοση), οπότε εκτιμάται ότι το τελικό κόστος δανεισμού θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

Ως προς το επιθυμητό ποσό, δεν υπάρχουν επίσημες κατευθύνσεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, αλλά και την «ποιότητα» των προσφορών.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας σε αυτή τη φάση, δεν θα επιλεγεί η λύση να πουληθεί μεγάλο μέρος της έκδοσης σε hedge funds μόνο και μόνο για να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια.

Το να συγκεντρωθεί πάντως ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ -κάτι που θα επαναφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πάλι στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ- θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη, καθώς το μέσο κόστος δανεισμού της συγκεκριμένης έκδοσης θα διαμορφωθεί κάτω από το 2,3% (αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα της περιόδου αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι το 10ετές έχει ήδη φτάσει στο 3%), ενώ το ελληνικό 7ετές θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και οντότητα στην αγορά, δεδομένου ότι η έκδοση θα έχει φτάσει πλέον στα 3-4 δισ. ευρώ (αν προστεθεί το σημερινό ποσό και αυτό που αντλήθηκε τον Απρίλιο του 2020). Επίσης, θα «γεμίσει» ακόμη περισσότερο η καμπύλη, καθώς θα προστεθεί στο διάγραμμα και η «κουκκίδα» του 2029.

Για την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Ο φετινός στόχος

Με τη σημερινή έκδοση -εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ανοίξει το βιβλίο προσφορών- η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να καλύψει πάνω από το ένα τρίτο του φετινού στόχου, που παραμένει στα 12 δισ. ευρώ, καθώς το όποιο ποσό συγκεντρωθεί θα προστεθεί στα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τον Ιανουάριο. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί, καθώς αναμένεται να προχωρήσει και η έκδοση του πράσινου ομολόγου στο β’ εξάμηνο (σ.σ. και αυτές οι εκδόσεις έχουν βάθος τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ), ενώ είναι σε εκκρεμότητα και το τι θα πράξει η Ευρώπη όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!