7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:20

Καραγιάννης: Είμαστε στη φάση να ζούμε με τον ιό – Η ατομική ευθύνη έχει σημασία

Έχουμε μπει στην φάση όπου πρέπει να ζούμε με τον ιό και η ατομική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία για να μην υπάρξει πισωγύρισμα, επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος λέει ότι δεν μπήκαμε στο στάδιο της ενδημικής φάσης ακόμα.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχει συστάσεις για το κοινό λόγω των χαλαρώσεων των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από τις 22 Απριλίου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι πρέπει τουλάχιστον όπου υπάρχει συγχρωτισμός να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας τις τελευταίες ημέρες, είπε, μετά την σύσκεψη της περασμένης Τρίτης με τον Υπουργό Υγείας, «αποφασίστηκαν κάποιες πολύ γενναίες αναπροσαρμογές στα μέτρα και χαλαρώσεις».

«Λέω γενναίες γιατί πλέον δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, επομένως αυτό πλέον εναπόκειται στην ατομική υπευθυνότητα του κάθε ενός από εμάς» πρόσθεσε.

Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, οι συστάσεις των επιστημόνων, αλλά και του ιδίου, «είναι ότι πρέπει τουλάχιστον όπου υπάρχει συγχρωτισμός να προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, κρατώντας αποστάσεις, αν είμαστε σε κλειστό χώρο να φοράμε την μάσκα μας, και φυσικά επειδή πλέον η λήψη δειγμάτων δεν είναι τόσο εντατική, αν έχουμε κάποια συμπτώματα είτε εμείς η κάποιο από τα παιδιά μας, καλό είναι να προχωρούμε σε self-test στο πρώτο στάδιο και σε ένα επιβεβαιωτικό τεστ αργότερα για να διευκρινίσουμε αν πρόκειται για λοίμωξη με κορωνοϊό ή με κάποιο άλλο ιό του αναπνευστικού συστήματος».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη επιδείνωση μετά το Πάσχα, είπε ότι δεν νομίζει ότι θα υπάρξει τρομερή επιδείνωση της κατάστασης λόγω του ότι ο καιρός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμός. Επομένως, πρόσθεσε, ο κόσμος ως επί το πλείστον, θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, και κατ’ επέκταση αυτό είναι κάτι που δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

«Στις εκκλησίες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τηρώντας τα μέτρα που είπε προηγουμένως» είπε.

Για την κατάσταση στην Σαγκάη, ο κ. Καραγιάννης, είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κίνα «είναι πενιχρή» σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, λόγω μη φυσικής έκθεσης στον ιό.

Είπε ότι οι κινεζικές αρχές καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εφάρμοσαν την προσέγγιση ‘μηδενικά κρούσματα’.

«Και αυτό το κατάφεραν εν πολλοίς διότι απέφυγαν τουλάχιστον τέσσερα από τα κύματα, είχαν μόνο εμπειρία του πρώτου κύματος, με το να κάνουν τεστ σε όλους όσοι αφικνούνταν στην χώρα» είπε. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, απομόνωναν έγκαιρα τα θετικά κρούσματα, και εφ’ όσον δεν είχαν εγχώρια μετάδοση κατόρθωσαν να αποφύγουν τις εξάρσεις που είχαν όλες οι άλλες χώρες, αλλά τώρα η Όμικρον φαίνεται μπήκε κάπως στη χώρα.

«Γνωρίζουμε ότι η Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, και κάτω από αυτές τις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, λόγω του ότι μόνο το πρώτο κύμα αντιμετώπισαν, το οποίο ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό αν κάποιος λάβει υπόψη τον ολικό πληθυσμό της Κίνας που είναι πέραν του 1,5 δισεκατομμυρίου» είπε ο κ. Καραγιάννης, προσθέτοντας οτι τότε είχαν περίπου 100.000 κρούσματα. Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει γενική ανοσία λόγω φυσικής έκθεσης στον ιό «και από την άλλη μεριά, χρησιμοποίησαν τα δικά τους εμβόλια για εμβολιασμό τα οποία δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά όσον τα mRNA, ενώ οι υπερήλικες τους άνω των 80 ετών είναι μόνο κατά 50% εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς αν μπήκε η πανδημία στην Κύπρο στην ενδημική φάση, είπε δεν θα το έλεγε αυτό ακόμα «διότι εξακολουθούμε να έχουμε κρούσματα όλες τις ημέρες, όλες τις εβδομάδες του χρόνου μέχρι στιγμής». Εξήγησε ότι ενδημικότητα σημαίνει να υπάρχουν και περίοδοι με μηδενικά κρούσματα όπως συμβαίνει με την γρίπη που εμφανίζεται κάθε χειμώνα ή να είναι μια λοίμωξη χαρακτηριστική μιας συγκεκριμένης περιοχής όπως παραδείγματος χάριν η μαλάρια, η οποία είναι κοινή σε χώρες που έχουν ζούγκλες και που οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

«Επομένως δεν μπήκαμε ακόμα σε αυτή τη φάση. Απλούστατα, έχουμε μπει στην φάση όπου πρέπει να ζούμε με τον ιό και είναι εδώ που λέμε ότι η ατομική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία, για να μην υπάρξει πισωγύρισμα» είπε.

Για το αν θα υπάρξει και απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο για τέταρτη δόση και για νεότερες ηλικίες, είπε ότι υπάρχει μια γενική συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πόσον πρέπει να προσφερθεί η τέταρτη δόση και στον γενικό πληθυσμό. Το Υπουργείο Υγείας αναμένει σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για να παρθούν και εδώ ανάλογες αποφάσεις και αυτό είναι θέμα της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου, είπε ο κ. Καραγιάννης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!